Před pěti lety jsme se poprvé setkaly s vozem ŠKODA Rapid a nyní přichází jeho facelift. Nás zajímalo, jak si nyní tato modelová řada stojí mezi ojetinami.

ŠKODA Rapid

Úkolem Rapidu bylo nahradit Octavii první generace a stát se pilířem Růstové strategie ŠKODA 2018. Již v roce 2012 jsme ho hodnotili velmi kladně. Čisté a jednoduché linie ukázaly, jakým směrem se budou ubírat i další modely s okřídleným šípem ve znaku. Hlavním znakem je ostrá „Tornádo“ linie, která jasně odděluje světlo a stín.

ŠKODA Rapid je ve své třídě novým měřítkem prostornosti. Při kompaktních vnějších rozměrech vozu (délka 4,48 m, šířka 1,71 m, výška 1,46 m) může uvnitř cestovat, až pět osob. Rapid vykazuje nejlepší hodnoty ve své třídě, pokud jde o prostor pro kolena a nad hlavou. ‚Nejlepší ve třídě’ ve svém segmentu je také objem zavazadlového prostoru – 550 litrů.

ŠKODA Rapid z Mototechny

Jako u vůbec prvního sériového vozu značky se u vozu ŠKODA Rapid plně uplatnil nově vyvinutý designový jazyk značky. Dokonalé proporce, jasně a čistě modelované plochy vytvářejí atraktivní celkový vzhled, který neztratil svůj půvab ani po pěti letech.

My jsme měli možnost vyzkoušet ojetý ŠKODA Rapid z roku 2013 s benzínovým motorem 1,2 TSI 77 kW a najetými 40ti tisíci kilometry.  Akční cena v Mototechně je 200.000,- Kč. Z výbavy nalezneme např. klimatizace, ESP, mlhovky. 6x airbag, el.ovládaná okna a zrcátka, centrální zamykání, multifunkční volant, ASR, palubní počítač, ABS či rádio.

Již na první pohled se jednalo o udržované vozidlo a pouze zavazadlový prostor naznačil zvýšené využívání. Sedačky v interiéru nám napověděly, že ve vozidle nejvíce cestoval řidič a spolujezdec. Zadní prostor se tvářil jak nový. Motorový prostor by potřeboval větší péči, ale jeho zašpinění odpovídalo stáří automobilu.

Po nastartování nás překvapil tichý a pravidelný chod motoru. Řazení ještě tuhé, ale přesné. Ve voze nic nedrnčelo a jízdní zkouška neprozradila žádné neduhy – klepání podvozkových částí. I zde se projevil odpovídající počet najetých kilometrů.

SKODAHOME hodnotí

Námi otestovaný Rapid z našeho pohledu odpovídal jak uvedeným najetým kilometrům, tak i jeho příznivá akční cena 200.000,- Kč. Tato zánovní auta jsou k dostání v Mototechně, kde naleznete i řadu dalších prověřených vozů nejen značky ŠKODA.