ŠKODA zvítězila při svém sezónním debutu v mistrovství Evropy FIA (ERC). Posádka Esapekka Lappi/Janne Ferm triumfovala s vozem ŠKODA Fabia Super 2000 ve druhé soutěži letošního ERC v Lotyšsku s náskokem 34.7 sekund před domácím hrdinou Vasilijem Gryazinem

Lotyšská rally

ŠKODA byla díky tovární posádce Esapekka Lappi/Janne Ferm v polovině lotyšské rally ve vedení. Finské duo je před finálovým dnem druhé soutěže letošního ERC na první příčce: o 2,6 sekundy před domácím matadorem Vasilijem Gryazinem. Kolegové z týmu ŠKODA AUTO Deutschland Sepp Wiegand a Frank Christian jsou po absolvovaných 137,82 kilometrech na pátém místě (+2.19, 3 min).

ŠKODA Fabia Super 2000

Druhý den Lotyšské soutěže pokračoval v neděli závěrečnými šesti rychlostními zkouškami o celkové délce 102, 74 kilometrů, které rozhodly o vítězi druhého podniku ERC.Prvenství si udržela jak značka ˇKODA, tak i posádka Esapekka Lappi/Janne Ferm.Kolegové z týmu ŠKODA AUTO Deutschland Sepp Wiegand a Frank Christian dojeli po absolvování 240,56 soutěžních kilometrů na pátém místě.

Esapekka Lappi

„Janne a já jsme velmi šťastní“, říká Lappi, který zvítězil v celkem sedmi rychlostních zkouškách z celkových 12. Poté co 23 letý Fin převzal v sobotu večer vedení, musel jej ještě po první ranní nedělní erzetě jednou předat zpět Gryazinovi. Poté však již Lappi konkurenci ujížděl a dojel si pro celkové třetí vítězství v ERC ve své ještě mladé kariéře.

„Byla to pro nás nová a velmi, velmi těžká rally, přestože my Finové máme sníh rádi“, pokračoval Lappi. „Naši konkurenti nám nic nedarovali. Museli jsme opravdu bojovat, abychom drželi správnou stopu. Fabia Super 2000 je skvělé auto a od prvního do posledního metru fungovalo skvěle. Můj díky patří celému týmu. V těchto ledových podmínkách zde to bylo pro všechny opravdu náročné. Už se těšíme na další rally.“

Sepp Wiegand

Wiegand, který v pátek vyhrál úvodní kvalifikační zkoušku kolem přístavního města Liepāja u Baltského moře, uhájil v neděli pátou pozici. „Byla to pro nás rally s vzestupy a pády, říká Wiegand. „S volbou startovní pozice jsme se netrefili, neboť jsme neočekávali tolik sobotního sněžení. Ale v dalším průběhu soutěže jsme dělali pokroky a ukázali, že se můžeme měřit s nejlepšími“. 23 letý německý talent zajel dokonce nejrychlejší čas na předposlední zkoušce.

ŠKODA Motorsport

Šéf ŠKODA Motorsportu Michal Hrabánek říká: „Gratuluji Esapekkovi k jeho třetímu vítězství v ERC. V Lotyšsku potvrdil svůj nesporný talent. Seppovi patří uznání za statečný výkon v těžkých podmínkách zejména prvního dne. Se startem soutěžní sezóny můžeme být spokojeni. Prioritou bude ale pro celý rok 2014 vývoj nového vozu Fabia
R 5.“

Lotyšská rally byla druhou soutěží letošního ERC. Po zrušení termínu soutěže v Rumunsku z důvodu povětrnostních podmínek bude další soutěží „Akropolis“ rally v Řecku od 28. do 30. března.