Novinkou předvánočního trhu jsou RC modely legendárních vozů ŠKODA 120 L a TATRA 603 od firmy Magic Number, kterou dováží známý výrobce modelů ABREX s.r.o..

ŠKODA 120 L

Řada Škoda 105/120 byla přímým pokračovatelem embéček a stovek, kdy Škodovka preferovala vše vzadu (motor a pohon zadní nápravy). První auta této řady vyjela během roku 1976, a i nyní můžete na našich silnicích potkat hezký kousek.
RR004-titulka
V posledních letech se stává i vyhledávaným veteránem, zvláště u mladých nadšenců o historická vozidla.

ABREX s.r.o.

Náš největší výrobce modelů vozů s okřídleným šípem ve znaku. Tentokrát dovezl dva zajímavé RC modely v několika barevných provedeních.


Jedná se o modely vozů ŠKODA 120 L a TATRA 603 v měřítku 1:14. Každý z modelů si můžete pořídit ve čtyřech barevných kombinacích, a jako bonus je Veřejná Bezpečnost s Požární Ochranou.

Test ŠKODA 120 L RC model

Nám se do ruky dostala ŠKODA 120 L v provedení Požární Ochrany (dříve PO – Požární Ochrana, nyní HASIČI). Model je zabalen v hezké retro krabici, která spíše osloví rodiče, než samotné děti. Nechybí na ní ani čtyřjazyčný návod. Model je uchycen pomocí čtyř plastových šroubů. I dálkové ovládání drží dva plastové šrouby.
RC-retro-cars-6048
Model napájí pět baterií AA a do dálkového ovládání patří devítivoltová baterie. Prostory pro baterie jsou proti nechtěnému vyjmutí – vypadnutí zajištěny šroubkem. Po vložení baterií jsme přešli k testovací jízdě.

Než se pustíme do samotného hodnocení, musíme upozornit, že se nejedná o závodní RC model, ale o hračku. Model po vyjmutí z krabice vypadá hodně věrohodně. Na věrnosti mu přidávají i některé doplňky (nárazníky, zpětné zrcátko, u VB a PO maják …). Při jízdě dopředu svítí přední světla a při couvání zase zadní.
RC-retro-cars-6092
Samotná jízda pak je rozdílná, na jakém povrchu jedete. Asi nejlépe si zajezdíte venku. U RC modelu nelze regulovat rychlost a i pro zatáčení musíte mít cit. Doma asi nejvíce vyhovuje koberec a naopak na plovoucí podlaze si můžete zajímavě zadriftovat.

SKODAHOME známkuje

S ohledem, že se jedná o hračku, je model velmi pěkně zpracován. Co se týče ovládání, zde by slušelo přepínání na pomalejší a rychlejší režim. Na interiéry je model poměrně rychlý. Do autentičnosti by modelu slušelo několik změn – chromované nárazníky, SPZky, ale to už z hračky děláme dokonalý model. Retro RC modely českých aut na našem trhu chyběly a jak ŠKODA 120 L či TATRA 603 tuto mezeru díky firmě ABREX částečně vyplnily. Naše hodnocení jsme nakonec udělali dvojmo. Pokud hodnotíme hračku, dáváme za 1 s hvězdičkou, ale jako Retro RC model hodnotíme za dvě.