Jeho nákup jste již pravděpodobně propásli.

Průměrné čekací doby na nové vozy se pohybují mezi třemi měsíci až půlrokem. U prémiových značek i více. Chcete-li obměnit svůj vozový park ještě před Vánoci, poohlédněte se po zánovním autě.

Obměna vozového parku před vánočními svátky není ničím neobvyklým. Mnoho kupujících však s překvapením zjistí, že svůj vysněný nový vůz by mohli řídit až o Velikonocích a proto sáhnou do nabídky zánovních vozů. Velcí výrobci totiž většinou nedrží nijak velké skladové zásoby, a když už mají nějaké vozy, které je možné koupit prakticky ihned, bývají to základní motorizace v kombinaci se základní výbavou.

Málo ojeté a zánovní vozy z Mototechny

Spousta lidí tak sáhne do nabídky zánovních vozů. „Málo ojeté a zánovní vozy z Mototechny mají velkou výhodu v tom, že kupující ušetří až 40 % oproti novému vozu a může s ním prakticky ihned odjet,“ říká Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO. Dalším plusem jsou velice zajímavé kombinace výbavy a pohonných jednotek. „Naši nákupčí vybírají zejména vozy, které mají atraktivní výbavu ať už co se týče bezpečnostních prvků, nebo komfortních prvků jako jsou parkovací senzory, panoramatické střechy a další. Například v nabídce Mototechny je v aktuálně téměř 800 aut nejžádanějších automobilových značek.“

Velmi oblíbený je i nákup vozu na protiúčet, kdy díky prodeji staršího vozu zákazník získá část financí pro nákup novějšího modelu „Možnost přijet svým vozidlem do autobazaru a za krátký čas odjíždět v automobilu úplně jiném, lepším, využívá dle sezóny až třetina našich zákazníků. V průměru mění své dosavadní auto za model zhruba o pět let mladší a velmi často k tomu rovněž využívají různé možnosti financování,“ řekla dále Karolína Topolová.

Doby, kdy zákazníci poptávali co nejlevnější vozy, již minuly. Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku se přímo úměrně odráží ve výši průměrné ceny ojetých automobilů kupovaných na splátky. Zatímco v roce 2014 to bylo asi 170 000 a loni 183 000 Kč, letos už si zákazníci v AAA AUTO na úvěr pořizují vůz v průměru za 200 tisíc korun. „Lidé jsou ochotní investovat do koupě automobilu vyšší částky a využívají k tomu široké nabídky financování, přičemž jen u nás mohou vybírat z nabídky čtyř největších společností,“ doplnila Karolína Topolová.