Tvrdé mrazy přišli i do Čech a mnoho z vás se zajisté dostalo do nepříjemné situace, kdy jste se nemohli se svým vozem vyškrábat do kopce, nebo se dostat z místa, kde jste zaparkovali. Abyste těmto problémům předešli, jsou tu sněhové řetězy. Tato klasická věc však také zastarává a na její místo se derou nové technologie.

Asi největší problémem řetězů je jejich velmi obtížná montáž, která většinou přichází až v momentě, kdy zjistí, že již dál nemohou a musí řetězy nasadit. Jednají pak ve spěchu a klidně zablokují kompletně celou silnici. Další nevýhodou je také jejich cena, protože kvalitní řetězy se klidně mohou pohybovat i okolo pěti tisíc korun, což je již značná investice.

I z toho důvodu přichází na trh mnoho nových alternativ. Tok první jsou textilní řetězy, nebo spíš takové návleky. Tyto návleky mají speciální vlákna, které v součtu s tlakem pneumatik zásadně zvyšují tření a automobil se tak dostane velmi rychle z problému. K dostání jsou i u nás a jejich největší výhodou je především manipulace. Návleky jen navléknete a jedete. Cena se pohybuje okolo jednoho tisíce korun, což je mnohem zajímavější než v případě řetězů. Problém je však v jejich rychlém opotřebení, takže je vůbec otázkou, zda se vyplatí či nikoliv.

I tak nemusí návleky vyhovovat každému. Je tu tedy ještě jedna možnost a tou jsou tzv. tekuté řetězy. Jedná se speciální směs ve spreji, která má zlepšit trakci pneumatik při jízdě na sněhu a ledu. Zde však nabízí otázka, jak moc účinný tento prostředek je. Zejména v porovnání s klasickými řetězy se nebude jednat o srovnatelný výsledek. Cena je však potěšující 300 korun za sprej, se kterým je velmi snadná manipulace a měl by vydržet i tři kilometry. Podle testů ADAC však tyto řetězy příliš účinné nejsou.