Pojďme se nyní ještě jednou ohlédnout za uplynulým rokem a povědět si něco o tom, jak si stály jednotlivé modely, tedy spíše, které z nich byly nejúspěšnější. A rovnou vám prozradíme, že na špičce se opět umístil Volkswagen Golf, ovšem i Škoda má v top 20 dva své zástupce.

Jak již od nás víte, rok 2016 byl pro automobilky na evropských trzích velice úspěšný. Za dvanáct měsíců se prodalo jen v Evropě 15,14 milionů nových automobilů což je nárůst o více jak 5% oproti minulému roku a jedná se také o druhé nejvyšší číslo od roku 2007, kdy prodej překročil magickou hranici 16 milionu nových automobilů.

Celému žebříčku stále vládne Volkswagen, který loni prodal 1,7 milionů automobilů. Mezi jeho stálice na výsluní patří model Golf, kterého Volkswagen prodal minulý rok 491 tisíc kusů. Pro tento model to však představuje pohoršení a to o 7,8 procent. Podobně si stojí také čtvrtý Ford Fiesta s propadem 4,4%. Naopak šestý Opel Astra zaznamenal nárůst o 29%, což není vůbec málo a nejspíše v tom má prsty titul Evropského automobilu roku 2016.

Na devátém místě je první zástupce značky Škoda a to model Octavia. Ta prodala přes 230 tisíc kusů, což představuje nárůst o 5,6% oproti roku 2015. Škoda Auto má však v top 20 i další model. Na 19. místě se uchytila Fabie se 177 tisíc prodanými kusy. Nejlepší dvacítku uzavírá model Captur od Renaultu, který dokazuje, že malá SUV jsou v Evropě velmi oblíbená. Jeho prodeje loni vzrostly o 11%.

Mimo top 20 se děly také velmi zajímavé věci. Zejména model Tucson od Hyundaie se postaral o zábavu se svým nárůstem o 305%. Další velký nárůst zaznamenal Kadjar od Renaultu se 161% nárůstem, ovšem u obou je to dáno především tím, že se začali prodávat až v roce 2015.