V televizi často slýcháváme o změnách cen za barel ropy. Víte však kolik ropy takový jeden barel je, a co všechno se z něj dá vyrobit? Pokud ne, tak se to s námi nyní pojďte zjistit.

Jediný barel

Jeden barel ropy, to je 159 litrů této přírodniny, která je ve světě nazývána černým zlatem. Jedná se o tolik ropy, že jsou z ní rafinérie schopné vyprodukovat 0,95 litrů motorového oleje, nebo dostatek benzínu na to, abyste na něj ujeli 450 kilometrů při běžné spotřebě. Tím však zdaleka nekončíme.

Elektřina i asfalt

Z této tmavé a husté kapaliny, která je směsí uhlovodíků lze destilací vytvořit mnoho surovin od benzínu a oleje, až po vedlejší látky, které při procesu jejich výroby vznikají, a které jsou také užitečné. Jeden její barel lze například využít pro výrobu 70 kWh elektřiny v elektrárnách. Zároveň při výrobě benzínu vzniká jako odpadní látka asfalt. Z jednoho barelu ropy jej je 3,8 litru.

Kartáčky i trička

Lze z něj vytěžit dostatečné množství propanu na to, aby naplnil 12 propanových, campingových láhví s 400 gramy látky. Můžete z něj vyrobit také vosk. Ten vám bude stačit na 170 narozeninových svíček a 27 voskovek. Pokud všechny tyto věci z jednoho barelu ropy vyprodukujete, stále v něm najdete dostatek zbytkových chemikálií, které budou stačit na výrobu 39 polyesterových triček, 540 zubních kartáčků, 65 plastových kelímků a 135 hopsakoulí. Lehčí materiály jsou využívány pro výrobu ředidel a rozpouštědel.

Závislost

A jak je to s tím palivem. Krom benzínu je z barelu vydolovat také naftu, které je dost na to, aby s ní průměrný tahač ujel 65 kilometrů. Benzínu dostane klasický vůz na 450 kilometrů. A stále mluvíme o jednom a tom samém barelu. Ani se neptejte, kolik se jich za jeden jediný den vytěží. Lidstvo je na ropě zkrátka závislé a ještě dlouho bude. A to i potom, co vozy místo klasického vrnění budou spíše bzučet. Jestli vůbec.