› ŠKODA FABIA R5 s posádkou Kopecký/Dresler chtějí prodloužit neporazitelnost
› 53. Rallye Šumava Klatovy druhým podnikem mistrovství ČR 2018, na startu budou opět 2 posádky továrního týmu ŠKODA Motorsport
› Mezi 86 přihlášenými je 25 vozů ŠKODA: 3 z nich jedou s podporou autorizovaných obchodníků
› Doprovodný program značky ŠKODA ve spolupráci s autorizovaným obchodním partnerem startuje ve čtvrtek 19. 4. na Náměstí Míru v Klatovech

ŠKODA FABIA R5

Letošní Mistrovství České republiky v automobilových soutěžích pokračuje druhým podnikem na západě Čech. Rallye Šumava Klatovy absolvuje od 20. do 21. dubna svůj 53. ročník a na účastníky čeká 162 měřených kilometrů ve 14 rychlostních zkouškách. Tovární tým ŠKODA Motorsport nastoupí stejně jako na Valašské rallye se dvěma posádkami.

Právě na Šumavě si před 3 lety odbyla světovou soutěžní premiéru ŠKODA FABIA R5. Tehdy ji Jan Kopecký dovedl k historicky prvnímu vítězství a od té doby vyhrál všechny domácí soutěže, do nichž odstartoval. Se svým stabilním spolujezdcem Pavlem Dreslerem bude chtít v této sérii pokračovat a navázat na své březnové vítězství z Valašské rallye.

„Na Šumavu se těšíme a chceme opět zabojovat o nejvyšší příčky,“ netají se svými ambicemi tovární jezdec týmu ŠKODA Motorsport Jan Kopecký. „Po návratu ze soutěže MS na Korsice se cítíme skvěle rozjetí a jezdeckou pohodu bychom si chtěli udržet i na Šumavě. Pohled do startovní listiny ukazuje, že konkurence bude opět silná, takže za to musíme pořádně vzít hned od začátku. Doufám, že vyjde počasí a diváci si tak přijdou na své,“ dodává Jan Kopecký. Zmiňovanou konkurenci bude mít nejen v tradičních tuzemských soupeřích, ale i ve vlastním týmu. ŠKODA Motorsport podobně jako na Valašsku nasadí druhý tovární vůz, do něhož tentokrát usedne finská dvojice Juuso Nordgren/Tapio Suominen. Pro ně to bude zejména velká škola, neboť absolvují druhou asfaltovou soutěž v životě a českým divákům se představí vůbec poprvé.

Ve startovním poli, které čítá 86 přihlášených, však najdeme i řadu dalších automobilů ŠKODA. Celkem se jich v okolí Klatov představí 25, z toho bude 11 nejnovějších speciálů FABIA R5. Kromě 2 továrních se na startu objeví také 3 týmy podporované autorizovanými obchodníky značky ŠKODA. Barvy ACA ŠKODA Autoklub Teamu budou hájit Filip Mareš s Janem Hlouškem, za Racing 21 – Klokočka ŠKODA Team nastoupí Vojtěch Štajf s Markétou Skácelovou a Autokomplex Menčík ŠKODA Rally Team reprezentují Tomáš Pospíšilík s Jiřím Hovorkou. Motoristický víkend na Šumavě tradičně obohatí historická vozidla, která budou závodit v rámci 27. Historic Rallye Vltava. I zde bude k vidění mnoho zajímavých exemplářů mladoboleslavské značky v čele s legendárním modelem ŠKODA 130 LR.

Rallye Šumava Klatovy 2018 startuje z klatovského Náměstí Míru v pátek 20. dubna 5 minut po 17. hodině do 1. etapy. Ta skončí po 6 rychlostních zkouškách krátce před půlnocí. V sobotu 21. dubna po 9. hodině soutěž pokračuje 2. etapou a na programu je zbývajících 8 měřených testů. Vítěz vyjede na cílovou rampu krátce před 20. hodinou. Již ve čtvrtek 19. dubna se v místě startu uskuteční několik doprovodných aktivit, které připravují partneři soutěže. Mezi nimi nechybí místní autorizovaný obchodník Auto Nejdl ve spolupráci se ŠKODA AUTO Česká republika, v jehož zázemí mohou návštěvníci soutěžit o zajímavé ceny. Ti nejšťastnější z nich vyhrají víkendovou zápůjčku nového vozu ŠKODA. Připravena bude i flotila testovacích automobilů ŠKODA, které bude možné na místě prohlédnout i vyzkoušet.