Jak jistě víte, u automobilek a názvů jejich vozů lze vysledovat určité zákonitosti. My se dnes podíváme na vozy od Volkswagenu a její názvy.

Inspirace v přírodě

Němci vsadili na počátku 70. let na názvy vycházející z přírodních zákonitostí naší planety. Jméno kompaktního modelu Golf tak sice evokuje stejnojmenný sport, ovšem je odvozeno od Golfského proudu. Tedy teplého a velmi rychlého mořského proudu v Atlantickém oceánu.

Stejně jako Golf dostal své jméno model Polo. I ten evokuje sport, ovšem i v tomto případě se jedná o polární větry, které vanou od pólů k rovníkům. O něco jasnější je to u modelů Passat a Scirocco. Zatímco Passaty jsou větry vanoucí od obratníku k rovníku, Scirocco jsou jíhovýchodní větry vanoucí ve středomoří a v severní Africe. V Scirocco jsou nazývány v Itálii, ve Slovinsku široko, c Chorvatsku Jugo a v Lybii Gibli. Větry jsou velmi rychlé a tak je Volkswagen vybral pro své rychlé kupé. Od přírodních úkazu je odvozeno také jméno pro modely Jetta a Bora.

Ze světa zvířat

Pojďme se podívat také na současné SUV modely. Zcela jinak a unikátně vzniklo jméno Tiguan, který spojuje jména dvou zvířat a to tygra a leguána. Zvířecí názvy pak najdeme i u modelů Fox a také u první generace Golfu jménem Rabbit.

Dávná mytologie

Známý Touareg je zase odvozen od berberského národu Touaregů žijících ve středozápadní části Sahary a Sahelu. A model Phaeton zase pochází ze slova Faetón, což byl v řecké mytologii syn boha slunce Hélia.

Z mytologie pochází také pojmenování pro model Eos. Ten čerpá název z řeckého Éós což byla ve starověkém Řecku bohyně úsvitu.

Jak vidíte inspirace může přicházet ze všech možných oblastí.