Mercedes-Benz připomíná modernizovanou podobu svých nákladní vozidel řady Actros a upozorňuje na některé novinky v designu i výbavě.

Užitková novinka

Actros se představil již v roce 1995 a stal se vlajkovou lodí v nabídce nákladních vozidel značky. Premiéra aktuální generace proběhla v roce 2011. Přinesla pět druhů střech, dvě šířky a několik výšek. Dohromady tedy 11 variant kabiny vozu. Náklaďák získal celou řadu ocenění mezi nimi i uznávanou red dot design award 2012.

Modernizovaná podoba na sebe strhává pozornost především maskou chladiče. Kolem ní jsou pak uskupeny všechny hlavní prvky charakteristické pro značku Mefcedes. Poznávacím znamením jsou typicky tvarované světlomety. Ty nyní mají modernizované provedení a disponují ještě výraznějším vzhledem. Ovšem to co nákladní vůz nejvíce posouvá do budoucnosti je systém MirrorCam, který tvoří kamery a displeje, nahrazující klasická vnější zrcátka. Kamery jsou umístěny na tenkých pylonech nad rámy dveří a výrazně přispívají ke snižování aerodynamického odporu vzduchu čelní plochy vozidla.

Záběry z nich se pak promítají na 15 palcové displeje, které jsou umístěny na A sloupcích. Na těchto displejích může být zobrazena větší plocha, než jakou mohou zobrazit klasická zrcátka. Systém navíc pracuje i v momentě, kdy je vozidlo zaparkované a okno řidiče kryjí závěsy.

Inovovaná palubovka

Další velkou novinkou je přepracovaná palubní deska. Původní provedení s analogovými přístroji v kombinaci s menšími obrazovkami a řadou tlačítek se stalo minulostí. Nyní nastupuje řešení velkých barevných displejů, které jsou již známy z osobních automobilů. Ty poskytujíkompletní přehled o provozních údajích vozu a lze skrze ně ovládat velké množství asistenčních systémů a široký multimediální systém spolu s klimatizací.