Pojem Factory 56 možná slyšíte poprvé. Představil jej Mercedes a tentokráte se nejedná o koncept nějakého nového vozu, ale o koncept továrny budoucnosti.

Vítejte v budoucnosti výroby

Mercedes již dříve vypustil do světa několik fotografií, které ukazovaly budoucnost výroby automobilů v Německu. Je plné moderního prostředí, ale i celé řady moderních funkcí a také postupů, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

Takové pracoviště by mělo vzniknout v německém Sindelfingenu, kde by se měla vyrábět příští generace vlajkové lodi třídy S. Počítá se ovšem i s elektrickou rodinou EQ a do budoucna také se zcela autonomními vozy. Merecedes apeluje na šetrný přístup k životnímu prostředí, takže kancelářský papír tu najdete jen těžko. Vše se totiž bude vyřizovat na digitálně, k čemuž pomůže i bezdrátová síť 5G.

Wi-Fi šroubováky

Kolik zaměstnanců bude na místě potřeba, je otázkou, protože další velkou vymožeností této tovrány bude 300 automatizovaných přepravníků, které budou doručovat jednotlivé součástky napříč celou halou. Dokonce i šroubováky budou propojeny s internetem pro maximalizaci užitečnosti.

Mercedes však dodává, že masivní automatizace bude zavedena pouze tam, kde to bude ekonomicky užitečné. Zároveň přiznává, že žádný z doposud vymyšlených strojů nedokáže být tak flexibilní jako lidský zdroj.

Všechny tyto novinky by měly být uvedeny v život již v roce 2020. Takže nikterak vzdálená budoucnost.