V kalifornské Pasadeně momentálně probíhají práce na další sondě, která se bude prohánět po povrchu Marsu. Ta by mohla přinést celou řadu zajímavých informací, ovšem zatím se můžeme pouze kochat její technikou.

Mise Mars 2020

NASA umístila do laboratoře, kde sonda vzniká web kameru, takže si může v podstatě každý v reálném čase prohlédnout, jak pokračují práce na celém projektu. Navíc je vše komentováno na webových stránkách.

A nyní na nich můžeme najít také snímky z instalace speciálního podvozku sondy, označovaného jako mobility suspension, díky kterému začíná sonda vypadat jako opravdový rover, tak jak jej všichni známe. Každá z nohou roveru je vyrobena z titanových trubek, kterou jsou vyráběny stejným způsobem jako rámy pro profesionální závodní bicykly. Kola, které můžeme vidět na fotografiích se sice do vesmíru nepodívají, jedná se však o repliky, které mají technikům pomoci s vývojem. Kola, která se dotknou povrchu Marsu, budou na rover instalována až příští rok.

Budou vyrobena z hliníku a jejích průměr bude 20.7 palce. Na povrchu každého kola bude 48 drážek, které by měly zajistit dostatečnou trakci na písčitém povrchu planety i na kamenech. Každé kolo bude poháněno vlastním motorem a přední i zadní kola budou řiditelná, díky čemuž bude rover schopen provádět otočky o 360 stupňů na místě.

Mise na Mars 2020 je velice důležitá. Vozítko by se jeho povrchu mělo dotknout v únoru roku 2021 a za úkol bude mít hledání stop života na rudé planetě, vyrábět kyslík, analyzovat materiály a sbírat vzorky, které by měly být později dopraveny zpět na zem.