Automobilka Rivian je jedno z nejnadějnějších automobilek současnosti. Její vozy mají celou řadu unikátních schopností a nyní se představila další z nich.

Na pětníku

Rivian si momentálně užívá místa na výsluní, a to prozatím neprodává ani jeden model. Ty by měly do prodeje přijít již během příštího roku a proto pomalu nastává čas, dávát o nich pořádně vědět. Proto na sebe Rivian upozornil další skvělou vychytávkou, která se jmenuje Tank Turn.

Tato vychytávka umožňuje Rivianům otáčení na pětníku a to doslova. Elektrický pick-up i offroad se totiž díky této technické funkci mohou otočit na místě o 180 stupňů. První zmínka o této schopnosti elektrických modelů Rivian se objevila již v červenci tohoto roku, kdy na YouTube uniklo krátké video s ukázkou této funkce. Rivian však ukázku velice rychle stáhl a plnohodnotně jí odprezentoval až nyní.

Funkce funguje na principu současného otáčení kol na pravé i levé straně v opačném směru, díky čemuž se auto schová v podstatě jako pásák. RIvian si může tuto funkci dovolit díky speciálnímu pohonnému systému, kdy každé kolo pohání samostatný elektromotor. Zbytek už je pak jen dílem elektroniky.

Funkci si Rivian nechal patentovat již v říjnu 2018 a ocení jí především milovníci offroadu a výletů mimo zpevněné cesty. Podle dostupných informací by mělo stačit jen zmáčknout příslušné tlačítko Tank Turn a vůz se ve 14 krocích postupně otočí.

Automobilka ovšem varuje, že funkce je určena do terénu s měkkým podkladem. Pokud se bude majitel pokoušet otočit na místě doufajíc, že rozčoudí pneumatiky, mohl by svůj vůz výrazně poškodit.