› Čtenáři německého motoristického časopisu „Auto Bild Allrad“ zvolili dva modely značky ŠKODA za vítěze ve svých kategoriích
› OCTAVIA se stala v kategorii „Osobní vůz 4×4 do 40 000 eur“ nejlepším dováženým vozem i jejím absolutním vítězem
› SUPERB získal ocenění nejlepší dovážený vůz v kategorii „Osobní vůz 4×4 nad 40 000 eur“
› ŠKODA momentálně nabízí čtyři modelové řady s pohonem všech kol: OCTAVIA, SUPERB, KAROQ a KODIAQ

Auto Bild Allrad

Čtenáři německého motoristického časopisu „Auto Bild Allrad“ zvolili hned dva modely ŠKODA jako „Čtyřkolku roku“. Model OCTAVIA 4×4 se v kategorii „Osobní vůz 4×4 do 40 000 eur“ stal jak nejlepším dováženým vozem, tak i jejím absolutním vítězem. SUPERB 4×4, vlajková loď značky ŠKODA, se v kategorii „Osobní vůz 4×4 nad 40 000 eur“ prosadil mezi importovanými vozy. Čtenáři v Evropě nejprodávanějšího motoristického časopisu, zaměřeného na vozy s pohonem všech čtyř kol, zvolili model OCTAVIA za vítěze ve své kategorii již počtvrté; model SUPERB u nich uspěl dokonce již pojedenácté.

Christian Strube, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast Technického vývoje, říká: „Skutečnost, že čtenáři odborného časopisu „Auto Bild Allrad“ zvolili modely OCTAVIA a SUPERB za vítěze, dokazuje vysokou úroveň odborných kompetencí naší společnost v oblasti technologie pohonu všech čtyř kol. Naše modely s pohonem 4×4 splňují veškerá očekávání a nároky našich zákazníků. Díky modernímu a inteligentnímu pohonu všech kol nabízí radost z jízdy a zároveň skvělou ovladatelnost za každých okolností. Jménem celého týmu bych rád poděkoval všem čtenářům, kteří hlasovali pro naše modely a umožnili, aby si ŠKODA z této ankety odnesla vítězství ve dvou kategoriích.“

V kategorii „Osobní vůz 4×4 do 40 000 eur“ hlasovalo pro model ŠKODA OCTAVIA 4×4 13,8 % všech čtenářů. Díky tomu si nejprodávanější vůz značky zajistil v této kategorii vedle vítězství mezi dováženými vozy i celkové vítězství. Navázal tak na úspěchy z let 2014, 2015 a 2019, kdy se ve své kategorii také stal „Čtyřkolkou roku“. Vlajkové lodi značky ŠKODA, modelu SUPERB 4×4, letos dalo svůj hlas 6,59 % čtenářů, čímž si SUPERB v kategorii „Osobní vůz 4×4 nad 40 000 eur“ zajistil vítězství mezi dováženými vozy. Vrcholný model značky ŠKODA v tomto hlasování vyhrál již pojedenácté.

Letošní hlasování o „Čtyřkolku roku“ je již devatenáctým ročníkem této ankety. Celkem bylo možné vybírat z 218 modelů rozdělených do deseti kategorií. Čtenáři mohli pro své oblíbence hlasovat online od 10. ledna do 6. března 2020.

Úspěšný příběh moderních vozů ŠKODA s pohonem všech kol začal psát model ŠKODA OCTAVIA COMBI 4×4 v roce 1999. O tři roky později se s pohonem všech kol představil také model OCTAVIA, a to v karosářském provedení liftback, poté následovala druhá generace nejprodávanějšího modelu české automobilky – k dostání rovněž s pohonem 4×4. V roce 2019 se v Evropě s pohonem všech kol prodával přibližně každý devátý model OCTAVIA. Nová, čtvrtá generace modelu OCTAVIA bude nabízet několik motorizací, které je možné kombinovat s pohonem 4×4. Kromě toho je nová ŠKODA OCTAVIA prostornější, má emotivnější vzhled a nabízí více možností konektivity než kdy dříve.

Model SUPERB se poprvé začal nabízet s pohonem všech kol v roce 2008 v karosářské variantě liftback; o rok později pak přišel model SUPERB COMBI 4×4. V roce 2019 byl přibližně každý čtvrtý vůz SUPERB, prodaný na evropském trhu, vybaven pohonem všech kol; konkrétně se pohon 4×4 podílel na evropských prodejích modelu z 26 %. Po rozsáhlé modernizaci, kterou model SUPERB v roce 2019 prošel, nyní nabízí například full LED matrixové světlomety či ještě širší nabídku inovativních asistenčních systémů a je tak ještě atraktivnější a modernější než kdy dříve. Loni se současně představil model SUPERB iV jakožto první sériově vyráběný plug-in hybridní vůz značky ŠKODA.

Pohon všech kol nabízí čtyři modelové řady značky ŠKODA

První prototypy s pohonem více náprav vyvinula ŠKODA AUTO již na konci 30. let 20. století. Úspěch moderních vozů ŠKODA s pohonem 4×4 započal v roce 1999 s příchodem modelu OCTAVIA COMBI 4×4. Od té doby vyrobila ŠKODA AUTO už více než milion vozů s pohonem všech kol – jen v roce 2019 jich z továren automobilky vyjelo 157 000. Zájem o vozy s pohonem všech kol je tak velký, že česká automobilka poslední čtyři roky neustále rozšiřuje jejich nabídku. Dnes tvoří portfolio vozů 4×4 modelové řady OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ a SUPERB.