)Automobilky Fiat Chrysler a PSA se musí připravit na zdlouhavé vyšetřování. Měly totiž odmítnou ústupky na základě kterých, by jim evropské antimonopolní úřady povolily chystanou fúzi za 50 miliard dolarů.

Za paktování na přetřes

Spojením francouzského výrobce automobilů Peugeot s italsko-americkou automobilkou by dalo vzniknout čtvrtému největšímu výrobci vozů na světě. Akce automobilek na tuto informaci nejdříve zareagovaly výrazným poklesem.

Navíc byly obě automobilky upozorněny, že jejich vysoký podíl na trhu meších dodávek vzbuzuje u regulátorů obavy. Automobilky měly do minulé středy čas na to, aby navrhly ústupky, což ale podle zdrojů neudělaly. To znamená, že Evropská komise automaticky zahájí čtyřměsíční vyšetřování, až 17. června dofinišuje předběžné zkoumání.

Tato komise je jeden z antimonopolních nástrojů Evropské unie a pro obě automobilky představuje nepříjemnou komplikaci. Možná i proto se zástupci ani jedné z nich nechtěli k celé věci vůbec vyjadřovat.

I přesto se někteří pracovníci k celé problematice měli vyjádřit neoficiální cestou. Podle těchto informací by měla být fúze obou automobilek neskutečně náročnou transakcí. Obě automobilky s možným vyšetřování počítaly již dopředu, ale vše by mělo být natolik transparentní, že s tím nemají problém.

Navíc by vyšetřování nemělo nijak výrazně změnit harmonogram celé fúze. Tu by její aktéři chtěli dokončit v prvním čtvrtletí příštího roku. Svět by díky tomu dostal další obří alianci, ale také zajímavou možnost sdílení technologií, především pak technologií elektromobilů, jejichž vývoj je finančně velice náročný.