Zní to až neuvěřitelně, ale takovéto cedule se skutečně objevily v jednom z kanadských měst. Nemá to přitom nic společného se známým losím testem, během kterého je testována schopnost vozu rychle uhnout před překážkou na silnici, kterou jsou nejčastěji právě divoká zvířata.

Milovnici soli

Divoká zvěř na silnici je problém i v Kanadě, kde žijí obrovští losy. V městečku Jasper v provincii Alberta však nedělají problém jen losy prudce vyskakující před vozy, ale také losy, kteří jdou k zaparkovanému vozu a začnou jej olizovat.

Proto se po celém městě začaly objevovat nápisy, které vyzývají řidiče, aby nenechali losy své vozy olizovat. Jedná se totiž o úsměvnou věc, která však může být velmi vážná. Ne že by losům mohly k vozům přimrznout jazyky. Losy jsou k vozům vábení solí, kterou doslova milují. Jedná se o posypovou sůl na silnice, která na vozech ulpívá.

Proč se rangerům z místního parku nelíbí, že jí losy olizují je bezpečnost lodí. Problémem je, že se mohou losové velmi rychle zvyknout na vozy a lidi, což může být nebezpečné pro obě strany.

Samotná posypová sůl nemůže losům nikterak ublížit, ovšem problém je v tom, že si losy mohou zvyknout na přítomnost vozů a automobilů, což může vést k dopravním nehodám. Problém je navíc také v tom, že zatímco jiná divoká zvířata často před člověkem utíkají, los může být i útočný, a to je další riziko, které se nevyplatí podstupovat. A v neposlední řadě je tu pokuta 25 tisíc dolarů, která hrozí za krmení, rušení a lákání losů. Krmení solí z kapoty vozu sem však počítat nemůžeme.

Dalším problémem je ten fakt, že zatímco řada jiných divokých zvířat má tendenci před člověkem rychle utéct, losové často chtějí zaútočit, a to už je velice riskantní podnik. A nesmíme zapomínat ani na tučnou pokutu, která hrozí za to, pokud člověk losa jakýmkoliv způsobem provokuje, krmí jej nebo mu jakkoliv ubližuje.