Ford Ka + je na první pohled malé neškodné vozítko, u kterého by snad ani nemohlo nikoho napadnout, že je ve skutečnosti velmi nebezpečné. Jedná se o jihoamerickou variantu pro nám známý model Ka, který v si z bezpečnostních testů neodnesl ani hvězdičku.

Nebezpečný do morku kosti

Velmi slabé hodnocení dostal model v testech NCAP, které ukázaly, že ani dvojice arbagů nemusí nutně znamenat výhru. Ka + byl sice testován známkou dobře a přimeřeně v testech čelního nárazu, kde byla schopna dobře ochránit hrudník, hlavu i krk pasažérů. Ovšem problémy nastaly v případě ochrany kolen.

Ten pravý propadák ovšem nastal až v momentě testování bočních nárazů. Zatímco ochrana hlavy, břicha a pánve dosáhla uspokojivých výsledků, ochran ahrudníku byla absolutně nedostačující. Stejné problémy se projevily také v případě zadního nárazu, což bylo dáno především problematicky zkonstruovaným sedadlem.

Náraz so sloupku ani nebyl proveden, jelikož vůz není vybaven postranními airbagy. Navíc v tomto voze není vhodné převážet ani ratolesti. Důvod? Ze 49 maximálně možných bodů získal vůz pouze 4,57 bodu. A podobně nebezpečný je také pro chodce, protože nesplňuje žádné předpisy pro jejich ochranu.

Jenže ani nulové hodnocení neznamená, že se automobil nedostane na trh. Bohužel vozy jako Picanto a další jsou velmi oblíbenými modely, které jdou na dračku a zvyšují rizikovost na silnicích. A to nejen pro posádku těch malých nebezpečných zbraní, ale i další účastníky silničního provozu.