Jistě to znáte taky. Léto uplynulo jako voda, podzim se blíží ke konci a zase tu máme nepříjemnou povinnost přezout svého miláčka na zimní pneumatiky.

Je to v zákoně

Dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud:

a)      Je na silnici souvislá vrstva sněhuled nebo námraza.

b)      Lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Zimní gumy tedy musíme mít obuté, pokud je venku sníh či led, nebo se to dá vzhledem k předpovědi počasí předpokládat v nejbližších hodinách. Pokud tedy máme například nadprůměrně teplý březen s teplotami kolem 20 stupňů, pokuty se bát nemusíte.

Tip experta:

„Určitě doporučujeme nenechávat přezutí na listopad, ale objednat se už v průběhu září či října. Později by se vám mohlo stát, že bude všude plno. 

Chráníte sebe i okolí

Zimní pneumatiky určitě nepřezouváte jen proto, abyste nedostali pokutu. Zimní pneumatika je vyrobena tak, aby odolávala nízkým teplotám a byla funkční i za zhoršených klimatických podmínek. Zimní pneu mají hlubší dezén s více drážkami pro odvod vody a sněhu. To snižuje riziko tzv. aquaplaningu.

Je dokázáno, že i průměrné zimní pneumatiky mají při použití v zimních podmínkách mnohem lepší jízdní vlastnosti, než nové letní gumy. Brzdná dráha vašeho vozu je tak kratší, než u letních pneumatik. Používáním zimních pneumatik tak dbáte na bezpečnost sebe i dalších pasažérů, ale také ostatních řidičů a dalších účastníků silničního provozu.

Kdy už pneumatiku snad raději pohřbít

Nová zimní i letní pneumatika má hloubku dezénu cca 8 mm. Pravidelnou jízdou se však se tato hloubka snižuje a pneumatika ztrácí své vlastnosti.

  •  U letních pneumatik je v zákoně minimální povolená hloubka dezénu 1,6 mm.
  • U zimních pneumatik je minimální hloubka dezénu 4 mm.
  • Kontrolu měrkou provádějte pravidelně jednou měsíčně, případně alespoň před delší cestou.
  • Pneumatiky likvidujte ekologicky.

Vyberte si zimní pneumatiky pro váš vůz

Hledáte zimní pneu 205/55 R16, nebo 195/65 R15 v zimní variantě? Na Pneuboss.cz najdete zimní gumy i letní pneumatiky pro osobní automobily, ale také pneumatiky pro dodávky, nákladní vozy a motorky. Pomocí jednoduchého konfigurátoru na našem webu najdete to pravé obutí pro vaše auto, nebo motorku.