Společnost Nio pokračuje v uvádění nových elektrických vozidel na trh a usnadňuje svým zákazníkům integraci nabíjení do jejich rušného životního stylu. Na nedávné akci společnosti Nio Day, která se konala v čínském Hefei, představila společnost Nio novou nabíjecí infrastrukturu spolu s novými EC7 a přepracovanými SUV ES8.

Novinky od čínské Tesly

Společnost Nio, která je často označována jako čínská Tesla, představila novou 500kw, 650ampérovou rychlonabíječku, která dokáže nabít 100kwh baterii z 10-80% za pouhých 12 minut, když má baterie 800voltový systém. U 400voltových baterií bude stejné nabíjení trvat 20 minut, řekl Nio.

Nová nabíječka společnosti Nio, která se opírá o vlastní technologii chlazení kapalinou, která umožňuje použití lehčího a jednoduššího kabelu, bude otevřena pro veřejnost od března 2023. Společnost Nio má v současné době v Číně 2 239 nabíjecích stanic, z nichž všechny jsou otevřené i pro vozidla jiných značek.

Během své akce Nio Day společnost také odhalila svou třetí generaci výměnné stanice baterií, navrženou tak, aby poskytovala více než 400 výměn za den. Nejnovější verze umožňuje vozidlu autonomně sjet z dálnice, dojet na stanici a nechat provést výměnu baterie (která trvá několik sekund) a poté vyjet po dálnici a pokračovat v cestě.

Pro autonomní řízení blížících se vozidel je stanice vybavena dvěma lidarovými senzory a dvěma čipy Nvidia OrinX a také schopností komunikovat a navádět vozidlo. Nio má v současné době 1 286 stanic pro výměnu baterií v Číně a několik na místech, jako je Norsko, a plánuje zavést novou stanici třetí generace také od března 2023. Zákazníci společnosti mají na výběr, zda chtějí baterii koupit přímo nebo předplatit jednu při nákupu.

Společnost v říjnu zahájila export do hrstky evropských zemí a 12. prosince oslavila montáž svého 300 000. vozu, hatchbacku ET5. Nio také uvedl, že do roku 2025 plánuje být přítomen ve více než 25 zemích, i když neuvedl, zda budou jednou z nich i USA. Po odhalení nového EC7 se nyní sestava Nio skládá ze sedmi vozidel.