Nejprodávanějším automobilem se v minulém roce stala Toyota Corolla. Ovšem mluví se i o Fordu F-series, záleží totiž na statistice.

Celosvětový prodej vozů je velmi sledovaný, protože nejlépe odráží globální trendy. Bohužel však neexistuje žádná souhrnná statistika, která by počty světových prodejů sledovala, a proto existuje hned několik přehledů celosvětových prodejů automobilů, které vytvářejí různé společnosti. Kolik se tedy vlastně loni prodalo automobilů, a které byly ty nejoblíbenější?

Renomovaná automobilová statistka společnosti JATO Dynamics tvrdí, že se v loňském roce prodalo 84 milionů, 240 tisíc automobilů po celém světě, což je o 5,6% více než v loňském roce. Pokud se však na tuto statistiku podíváme blíže, zjistíme, že tato statistika se zaměřuje pouze na 52 trhů z celého světa, což je poměrně málo. Firma například vůbec nebere v potaz africké trhy.

Jiná statistika od Macquarie Bank uvádí, že se v loni na celém světě prodalo 88,1 milionů vozů, ovšem server Focus2move uvádí zase jiné číslo, a to 93 milionu automobilů. Tato statistika se asi nejvíce blíží skutečnosti, protože bere v potaz hned 140 světových trhů.

Pravdivý by tak měl být i její žebříček nejprodávanějších značek, kterému kraluje Toyota, za ní následuje Volkswagen a třetí je Ford. Čtvrtý by měl být Nissan a Hyundai pátý. Ovšem i zde jsou nepřesnosti. Například škoda je podle této statistiky na 23. místě s prodanými počtem 1 milion 156 tisíc vozů, ovšem sama Škoda uvedla, že v minulém roce prodala pouze 1 milion 127 tisíc automobilů. Takže hodnoty této statistiky jsou trochu nadhodnocené. A Škoda není jediná. Vyšší hodnoty prodejů má i Audi a Mercedes-Benz.

Zkrátka udělat pravdivou statistiku v takovém rozsahu je velmi náročné a vždy se budeme pohybovat pouze ve více méně přibližných odhadech.