Nejenom zvenku by si měl tuner hrát s autem, ale i interiér, hifi a motor je nedílnou součástí. Nyní Vám představím barevné návleky na hadice, které výrazně oživí motorový prostor.

Zajímavým estetickým prvkem jsou barevné návleky na gumové hadice, které se nacházejí na motoru. Tento návlek jde též použít na hadici sání. My Vám nyní vše představíme na motoru 1,4 MPI. V prvé řadě je třeba naměřit délku a průměry hadic. Další důležitý faktor je volba barvy, kterých je v prodeji asi deset. Například PTiCA ve své žluté Fabii vše včetně interiéru ladí do modra. Proto i na návleky hadic v motorovém prostoru použil odstín modré. Přesný název jeho odstínu je „NEON MODRÁ“. Já u své zvolil barvu auta a to červenou. Tím chci říci, že lze skombinovat opravdu cokoli. Záleží opravdu na vašem vkusu. Kromě návleků na hadice je třeba ještě lepící páska a ta může být třeba černá tkaná kobercová nebo plastová v barvě návleku.

Nyní k samotné montáži. Nejprve odmontujeme kryt motoru a doporučujeme celý motor umýt. Některé hadice pouze vysunete (palivová soustava), ale u hadic chladícího systému je třeba nejprve kapalinu vypustit a teprve poté hadice sundat. Po demontáži, každou hadičku omyjeme a můžeme na ni použít nějaký ten přípravek proti stárnutí. Na takto vyčištěnou hadici nasuneme návlek odpovídajícího rozměru a na jednom konci zaizolujeme. Nyní návlek vztáhneme směrem k volnému konci hadice, zastřihneme na požadovanou délku a opět omotáme páskou. Nyní hadici i s návlekem nasadíme zpět na její místo v motoru a zapáskujeme. Tento postup opakujeme se všemi hadicemi na které chceme dát návleky. Po namontování všech hadic, nesmíme zapomenout zpět nalít chladící kapalinu a nasadit kryt motoru.

Myslím, že tuto estetickou úpravu zvládne každý tuner. Jako první najdete na www.skoda-shop.cz sady na motor 1,4MPI v modré neon a červené barvě. Ostatní barvy je možné dohodnout osobně E-meilem na olin@skoda-fabia-club.cz . Časem přibudou i další barvy a sady např. na 1,2 HTP.