Ti, co chtějí poslech hudby v autě posunout někam dále a mít z něho i příjemný zážitek, musí zapomenout na ozvučení z výroby.Kvalitní ozvučení nezáleží pouze na dobrém radiu a reproduktorech, ale také na vytlučení karoserie.

1165391965 Dnes nechci propagovat některý z materiálů co jsou na našem trhu, ale chci Vás seznámit s postupem a ukázat, kde všude vytlumit přední dveře a jak na to. Nejdůležitější je výběr materiálu a zde je na výběr několik možností. Asi bude rozhodovat cena a dostupnost toho kterého materiálu. Začneme se sundáním výplní dveří. Ta je přichycena třemi šrouby pod madlem dveří a dalšími třemi menšími šroubky ve spodní části dveří. Poslední šroubek je pod krytem manuálního ovládání zpětných zrcátek. Nyní už nezbývá nic jiného, než výplň dveří odcvaknout.

1165392005 Poté, co jsme toto zvládli, musíme uvolnit okno. Sundáme 2 gumové krytky, které jsou ve stejné úrovni a odkryjí nám pohled na vnitřní mezeru, kde sjíždí přední okno. Poté přední okno stáhneme na takovou úroveň, kdy uvidíme matky na oříšek 10mm, povolíme a opět okno vytáhneme úplně nahoru. Nahoře okno připevníme lepicí páskou aby nám nesjelo a nerozbilo se. Pokud máme okno takto připevněné, opět stáhneme stahovačku níže a přistoupíme na další fázi, kterou je uvolnění zámku, který se povolí hvězdičkou z boku dveří. (tento zámek drží na lanku a na plastovém držáku, takže se nemusíte bát, že zámek spadne.)1165392034
No a poté, co jsme tohle všechno povolili, stačí již jen povolit šrouby, které drží výplňový plech na dveřích. Pokud si někdo chce dát práci s tím, že vyndá celý plech, musí ještě v průchodce mezi dveřmi a sloupkem odpojit konektory a skrz gumu je protáhnout. Pak má uvolněný celý plech. Jelikož já tam mám už pár kabelů navíc, musel jsem tento plech nechat na kabelech připojený a jen ho vytočit.

1165392116 Nyní již přistoupíme k vlastnímu vytlumení. Základem úspěchu je jak dveře, tak středový plech řádně odmastit. Pokud tu část ošidíme, hrozí časem odloupnutí tlumení. Po důkladném odmaštění, začneme s polepením vnitřního plechu dveří. Na něm si již můžeme všimnout malého vytlučení již z výroby. Ani zde nešetřete na Vámi použitém materiálu a dotáhněte,nebo i mírně přetáhněte přes rohy uvnitř dveří. I zde buďte pečliví a zvolený materiál dobře přitlačte (nejlépe malým válečkem) na lepenou plochu.

1165392143 Druhé místo, na které nesmíte zapomenout je vytlumit i středový plech, na kterém drží ovládání oken. Zde máte dvě možnosti ve výběru z které strany plech vytlumíte. Já zvolil vnitřní část výplně. I zde musíte pracovat co nejpečlivěji, aby výsledek byl co nejúčinnější.


Nakonec můžete polepit i tapec, na který se hodí veškeré zbytky, které se nahromadily. Také jsou ke koupi ještě různé tlumící tmely a spreje, kterými můžete vyplnit různé mezery a stříknout místa, na
1165392170která se nehodí samolepící tlumící materiál. Nyní již můžete přistoupit k opětovnému smontování dveří v jeden celek. Po namontování středového plechu připevníme rámeček reproduktoru,ale to je již na jiný článek.