Firma Abrex začíná být pojmem mezi příznivci vozů s okřídleným šípem ve znaku. A Ti co ji neznají, asi se zeptají co má společného s auty rodícími se v Mladé Boleslavi? Znalec odpoví, tam přeci vyrábějí škodovky a my upřesníme, že se jedná o modely součas

Velikosti modelů  můžeme dělit do dvou skupin, malé jsou 1:72 a 1:43,jenž je hlavním měřítkem firmy. Druhá skupina, velké modely jsou 1:24 a reprezentativní velikost 1:18, v níž vznikají ty nejdetailnější kousky. Jako první Vám představíme měřítko 1:43, které je jak již jsem vzpomněl hlavním tahounem firmy a nejoblíbenější mezi sběrateli modelů. Doposavad bylo do prodeje dáno více jak dvě desítky typů škodovek, které již teď začínají představovat stručnou historii výroby aut v mladoboleslavské automobilce.

(LK Voiturette 1905, LK Škoda 110 1927, Škoda Popular Sport MC 1935, Škoda Superb 913 1938, Škoda Felicia 1963, Škoda Octavia 1963, Škoda 1000MB 1964, Škoda 1203, Škoda 120L 1984, Škoda Fabia Combi, Škoda Superb, Škoda Octavia Combi Tour, Škoda Octavia 2004, Škoda Octavia Combi 2004, Škoda Octavia Cup, Škoda Fabia WRC evoII, Škoda Roomster, Škoda Fabia II, Škoda Fabia II Combi, Škoda Octavia Combi Scout, Škoda Superb II)

Každý model je perfektně zpracován a vložen do čiré plastové krabičky. Zajímavosti tohoto měřítka jsou i studie Škoda Yeti Concept Car a Škoda Joyster Concept car. Posledním modelem který byl dán na trh začátkem letošního roku je Škoda Favorit, který Vám v brzké době představíme podrobněji. Ještě do léta by se měl objevit model mladší sestřičky, kterým je Škoda Felície. Během roku se má na krámech objevit i již delší čas slibovaná Škoda 110L. Dalším nejrozšířenějším měřítkem u firmy Abrex je dvaasedmdesátina, kde se v prodeji nachází víc jak desítka škodováckých modelů od Octavie z roku 1963, Škodu 100 a 120M až novinkám Fabia, Octavia, Roomster až po Superb. I zde nechybí velmi praktická čirá plastová krabička, ve které se dá model velmi prakticky skladovat. Oblíbeným měřítkem zvláště u dětí je čtyřiadvacetina, u níž se již dají otevírat některé díly karoserie, jako jsou přední dveře, kapota nebo zavazadlový prostor. Na trhu již máme modely Škoda Fabia Combi, Škoda Superb, Škoda Octavia Tour Combi a Škoda Octavia II Combi. V letošním roce se firma Abrex hlavně zaměřila na měřítko 1:18, jenž představuje vrchol mezi modely v její výrobě. Vloni představila první osmnáctinu Škodu Roomster, jenž je propracovaná do nejmenších detailů, jakými je i otevírání zadních dveří, což není u většiny modelů jiných výrobců běžným jevem. Nám bylo představeno i několik modelů, které se teprve připravují do výroby (LK Voiturette 1905,Škoda Popular Sport MC 1935, Škoda Superb 913 1938, Škoda 110R, Škoda Fabia II, Škoda Octavia Scout, Škoda Octavia II RS), ale asi nejzajímavější bude nová Škoda Superb s postupným otevíráním dveří zavazadlového prostoru. Velkým sběratelským tahákem bude rozhodně špičkově zpracovaná Škoda 860 z roku 1934 připravená do výroby ve dvou verzích. První s nataženou plátěnou střechou a druhá se složenou v zadní části vozu. První z těchto modelů se mají objevit již ve druhé polovině tohoto roku. Všechny popisované modely ve všech měřítkách jsou vyráběny ještě v různých variantách (policie, sanitní vůz,TAXI, hasiči, série Tour de France, Octavia Cup, Fabia WRC evoII).

Ve výrobním programu firmy Abrex jsou i modely nákladních aut a motorek. V současné době je již v prodeji závodní speciál Baggyra MK R-08, se kterou David Vršecký získal v loňském roce titul Mistra Evropy. Dále připravuje nesmrtelný náklaďák Praga V3S v několika provedeních (skříň, valník s plachtou, fekální vůz). Velmi zajímavé jsou čtyři modely motocyklů Jawa v měřítku 1:18, z nichž nás asi nejvíce oslovil Jawa 50 Pionýr tak zvaný „PAŘEZ“ z roku 1955. Koncem letošního roku se ještě objeví další čtyři modely. A ti nedočkaví se můžou v průběhu roku těšit na Peškovu Aprilii.

Závěrem ještě podotknu, že všechny modely jsou dělány s licencí výrobce a také je jím odsouhlasena věrnost se skutečným originálem. I cenová politika firmy je hodně příznivá i pro český trh, kde se cena drží na třetině oproti srovnatelných modelů ze zahraničí. Také Vám prozradíme, že v budoucnu Vás seznámíme postupně s vyráběnými modely a samozřejmě nezapomeneme Vás seznamovat s novinkami, které přijdou na krám.