Minulý rok přinesl do světa automobilů u nás mnoho. Ovšem tím nejzajímavějším byly zcela jistě SPZ na přání. Celkem 5211 nových SPZ si řidiči vyžádali na své vozy. Alespoň tak to má zaznamenáno ministerstvo dopravy k 29. prosinci.

Toto číslo však přímo neodpovídá počtu SZP na přání, které můžete na silnicích potkat. Do provozu se prozatím dostalo 4800 značek. Ostatní značky představují především nevyřízené žádosti a registrace. Největších počet požadavků na vlastní SZP zaznamenaly úřady v prvním měsíci od spuštění této služby. S dalšími měsíci se pak zájem snižoval a k v těchto dnech řeší úřady již jen jednotlivé žádosti.

Lidé na svých značkách nejčastěji požadují křestní jména, případně snadno zapamatovatelnou registrační značku. Mnohdy se snažili svou značku ozvláštnit nějakým tím vtípkem. V Liberci tak například jezdí značky KRAKONOS, nebo MAM1BOD, o kterou si zažádal téměř vybodovaný řidič. V Ústí zase vydali poznávací značku s heslem XXL BOOBS.

Možnosti SPZ na přání využívali také firmy, které opatřili své vozy SPZ s názvem firmy a pořadovým číslem. Mnohdy také takto činili obce u vozů místní samosprávy. Například radnice v Děčíně i děčínská městská policie. Za ty samozřejmě nikdo nemusel nic zaplatit.

Nemyslete si však, že se vydávání SPZ na přání neřídí přísnými pravidly. Lidé si nemohou na tabulku nechat vyrazit hanlivé výrazy a slova a také slova který obsahují písmena G, CH, O, Q, W. Zákaz využívání těchto snadno zaměnitelných písmen si vyžádala dopravní policie. Cena jedná tabulky na přání činí 5 tisíc korun. Správní poplatek patří obci ve které byla celý značka registrována.