Zatímco se Indové pod Anglickou nadvládnou netěšili přílišnému blahobytu, v opačném případě vše funguje skvěle. Řeč je o automobilce Land Rover, která momentálně patří Indům a které se velice daří. V blízké době proto plánuje uvedení hned čtyř nových modelů. Nejvíce se hovoří o kompaktním crossoveru, ve kterém chtějí Britové opět probudit k životu původní Freelander.

Hledejme kořeny

Původní Freelander se ukázal v roce 1977 a výrobce se trefil do černého. Jednalo se totiž o jeden z prvních vozů typu SUV v Evropě. Již d začátku tak konkuroval Toyotě RAV4 či Hondě CR-V. Oproti nim však mířil trochu výše, již jen z toho důvodu, že byl nabízen s šestiválcovým motorem Rover KV6 a s pohonem všech čtyř kol.

Ovšem pro majitele tohoto vozu představoval automobil spíše zklamání. Objevovala se u něj totiž celá řada problémů, například s pohonem všech čtyř kol. V roce 2000 přišla modernizace a hlavně velmi spolehlivý diesel M47 od BMW, se kterým se Freelander prodával až do roku 2006. Druhá generace se původnímu vozu poněkud vzdálila, o to více však spolehlivá byla.

Modelová ofenziva

Indové se však nyní rozhodli s modelovou ofenzivou, která by měla přinést hned čtyři nové modely. A to nejen nové generace stávajících vozů, ale také zcela nová menší auta, které by měla navazovat na Freelander.

Novinky bychom se mohli dočkat v roce 2021. Mělo by se jednat o malý crossover s délkou 4,2 metru. V nabídce značky by se měl představit pod modelem Discovery Sport. Cílem je vyplnit mezeru na trhu, která vznikla v momentě, kdy se značka přeorientovala na větší modely. Není vůbec vyloučeno, že by se navrátilo jméno Freelander, které již delší dobu ve výrobním programu značky nenajdeme.

Novinka by měla představovat konkurenci pro Audi Q2, Jeep Renegade či Fiat 500X. Právě Q2 je v současné době nejprodávanějším SUV v Evropě a přestihlo i větší Q5. Potenciál tu tedy je.