› První model značky ŠKODA postavený na platformě MQB A0 koncernu Volkswagen
› Další velký vývojový stupeň designového jazyka značky ŠKODA
› Zcela nový infotainment systém a inovativní mobilní online služby ŠKODA Connect
› I přes kompaktní vnější rozměry nabízí ŠKODA SCALA mnoho místa i variabilitu uvnitř
› Pět výkonných a úsporných přeplňovaných motorů TSI, TDI, včetně motoru s pohonem na zemní plyn (CNG)
› Asistenční systémy známé z vozů vyšších tříd zajišťují novou úroveň bezpečnosti ve třídě kompaktních vozů

ŠKODA SCALA

Vůz ŠKODA SCALA definuje novým charakterem, novou technologií a novým jménem zcela nově kompaktní třídu vozů značky ŠKODA. Proto se název SCALA, který pochází z latiny a v překladu znamená schody nebo žebřík, k novince skvěle hodí. Vůz s karoserií hatchback kombinuje emocionální design, vysokou funkčnost a nejmodernější možnosti konektivity a přenáší do sériově vyráběného vozu poprvé emocionální designový jazyk studie VISION RS. V nabídce je pět motorů s výkony od 66 kW (90 k) do 110 kW (150 k). ŠKODA SCALA nabízí také vysokou úroveň aktivní a pasivní bezpečnosti, Bi-LED přední světlomety a full LED zadní světla, dostatek místa pro zavazadla i cestující a mnoho prvků Simply Clever. Model vstoupí na trh v první polovině roku 2019.

Předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier řekl: „Novým modelem ŠKODA SCALA otevíráme novou kapitolu vozů kompaktní třídy. Jedná se o zcela nový vůz, který ve třídě výrazně posouvá měřítka v oblasti technologií, bezpečnosti a designu. Dokládá to i svým novým názvem. Současně ŠKODA SCALA skvěle prezentuje atraktivnost v duchu „smart understatement“, typickou pro značku ŠKODA. Jsme přesvědčeni, že se vozu ŠKODA SCALA podaří nově nastavit měřítka kompaktních vozů značky ŠKODA.“

Vozem SCALA postoupila značka ŠKODA v oblasti vývoje vozů hned o několik příček a určila si zcela novou pozici ve třídě kompaktních vozů. Díky nejmodernějším možnostem konektivity, hodnotné výbavě a kvalitním materiálům vůz skvěle vystihuje soubor hodnot značky ŠKODA, který lze výstižně shrnout jako „smart understatement“. ŠKODA SCALA tak chce oslovit i mladší zákazníky, kteří jsou stále online, je pro ně důležitý design a kladou důraz na velkorysý prostor, typický pro značku ŠKODA, největší zavazadlový prostor ve své třídě a přesvědčivý poměr ceny a užitné hodnoty.

Nový vůz ŠKODA SCALA – přehled novinek:

› Design: Jako první vůz značky ŠKODA charakterizuje ŠKODA SCALA svým emotivním a autentickým vzhledem další vývojový stupeň designového jazyka značky ŠKODA. Jako první sériově vyráběný vůz ŠKODA v Evropě má na pátých dveřích namísto loga sebevědomý nápis ŠKODA. Až osmnáctipalcová kola z lehké slitiny dodávají vozu dynamický vzhled, jedinečné, prodloužené sklo pátých dveří, které je součástí výbavového stupně Style, dodává vozu ŠKODA SCALA vlastní styl.

› Interiér: Nový koncept pojetí interiéru, který vychází ze studie VISION RS, kombinuje ergonomii a emotivní vzhled s velkorysým prostorem, typickým pro značku ŠKODA, a největším zavazadlovým prostorem ve své třídě. Přístrojová deska s centrálním, vysoko umístěným displejem, a výplně předních dveří mají kvalitní, měkčený povrch se specifickou úpravou, která napodobuje krystalickou strukturu. Příjemnou atmosféru interiéru dodává ambientní osvětlení, teplé odstíny barev a barevné kontrastní obšití potahů sedadel. Čalounění sedadel je na přání z kvalitního mikrovlákna Suedia. O dodatečný komfort se starají na přání dodávané vyhřívání čelního skla nebo vyhřívaný volant.

› Pohonné jednotky a podvozek: Tři benzinové motory TSI o objemu 1,0 nebo 1,5 l a jeden naftový motor 1,6 TDI pokrývají výkonové spektrum od 70 do 110 kW (95 až 150 k). V průběhu roku 2019 bude následovat motor 1,0 G-TEC o výkonu 66 kW (90 k) s pohonem na ekologický zemní plyn (CNG). Pět úsporných motorů vybavených turbodmychadlem samozřejmě splňuje emisní normu Euro 6d TEMP. Na přání je nabízen systém Sport Chassis Control, který nabízí nastavení podvozku s režimy Normal a Sport, které lze přepínat ve volbě jízdního režimu Driving Mode Select.

› Asistenční systémy: Mnoho asistenčních systémů vozu ŠKODA SCALA bylo dosud známých pouze z vozů vyšších tříd. Asistent změny jízdního pruhu (Side Assist), který je dostupný na přání, upozorňuje až do vzdálenosti 70 m, tedy o 50 m dále než asistent hlídání mrtvého úhlu (Blind Spot Detect), když se zezadu blíží vozidla, která mají v úmyslu předjíždět nebo se již nacházejí v mrtvém úhlu. Na přání je nabízen také adaptivní tempomat (ACC), který je aktivní do rychlosti 210 km/h, a parkovací asistent (Park Assist). Asistent hlídání jízdního pruhu (Lane Assist) a Front Assist včetně funkce nouzové brzdy jsou součástí standardní výbavy.

› Technologie a bezpečnost: Vůz ŠKODA SCALA má ve standardní výbavě LED světlomety a LED zadní skupinové svítilny. Přední Bi-LED a zadní full LED varianta těchto světel s dynamickými zadními směrovými světly, které SCALA nabízí jako první model značky ŠKODA, je součástí výbavového stupně Style. Mezi devět nabízených airbagů patří kolenní airbag řidiče a poprvé ve třídě kompaktních vozů na přání dodávané zadní boční airbagy. V případě hrozící nehody uzavře proaktivní ochrana cestujících Crew Protect Assist, která je dostupná na přání, automaticky v předstihu okna a předepne bezpečnostní pásy na předních sedadlech.

› Infotainment: Virtuální Kokpit, který je dostupný na přání, má displej o velikosti 10,25“. Jedná se o největší displej v rámci třídy kompaktních vozů. Displeje infotainment systémů třetí generace na bázi řady MIB mají úhlopříčku o velikosti od 6,5“ do 9,2“. Dotyková obrazovka je komfortně umístěna vysoko tak, aby byla dobře čitelná pro řidiče i spolujezdce. Sound System ŠKODA, který je dostupný na přání, nabízí subwoofer a deset reproduktorů. Díky mnoha novým mobilním online službám ŠKODA Connect mohou cestující pomocí mobilního telefonu zamknout a odemknout vůz nebo aktualizovat software infotainment systému nebo mapy navigace „vzduchem“. Díky zabudované kartě eSIM s připojením LTE je vůz ŠKODA SCALA vždy online.

› Simply Clever: ŠKODA SCALA nabízí mnoho Simply Clever prvků, například elektricky ovládané páté dveře s funkcí Tip-To-Close, které jsou nabízeny v této třídě poprvé, nebo mechanicky sklopné, elektricky odjistitelné tažné zařízení, které se vyklopí po stisknutí tlačítka v zavazadlovém prostoru.