Surfová prkna čouhající z miniaturní růžové dodávky, přesně tak vypadá nejvzácnější autíčko od Hot Wheels, které vzniklo pouze ve dvou unikátních exemplářích. Jedná se také o první společný produkt automobilky Volkswagen a hračkářské společnosti Mattel.

Růžová bomba

Tato spolupráce byla navázána v roce 1969 a první projekt měl zpracovávat ikonický busík, který plnil roli dříče, domovu i livestylové záležitosti. A na poslední notu zahrál i Mattel, respektive jeho značka autíček Hot Wheels.

V rámci vývoje modelu, který dostal označení Volkswagen Beach Bomb, byla do vozu zakomponována surfařská prkna, která koukala z pátých dveří modelu. Ve snaze oslovit i děvčata se pak společnost rozhodla, že model oblékne do růžového laku, tedy alespoň v rámci prototypu.

Finální produkt se ale dostal do produkce v jiné podobě. Surfová prkna se přesunula na bok vozu a vůz dostal o něco silnější vrstvu kovu. To proto, aby se při dětských závodech tolik nepřevracelo. Prototypy pak měly být rozdány majitelům Mattelu.

Všechny z nich mají vysokou hodnotu, ovšem nejcennější jsou právě ony růžové prototypy. Zajímavé je, že oba měl ve své sbírce Bruce Pascal, známý sběratel autíček Hot Wheels, který ale jeden z nich prodal svému příteli, taktéž sběrateli. Za kolik? To nechce prozradit, je ovšem jasné, že to byl velmi nákladný obchod.

Když totiž v roce 2016 odhadoval cenu kousku ve své sbírce, mluvil o částce 150 tisíc dolarů, tedy přibližně 3,3 milionů korun. Jenže cena těchto autíček neustále roste a tak by se v současné době mohla pohybovat již okolo 3,8 milionů korun.

I proto je autíčko součástí Pascalova muzea, které si otevřel v Marylandu. Autíčko je přitom ukryté pod tmavým plexisklem, které jej chrání před prachem i poškozením slunečními paprsky. Občas jej ale Pascal vyveze a vystavuje jej v muzeích dalších nadšenců.