Již před časem jsme Vás seznámili s folií 3M™ DI-NOC™ , která je trvanlivá a ohebná folie z PVC. Dá se čistit a dodává se s lepidlem Comply™ se vzduchovými kanálky umožňujícími rychlé a snadné upevnění folie v podstatě bez tvoření bublin.

Dnes Vám názorně ukážeme jak se s touto folií dá pracovat i v amatérských podmínkách. Olinovu Fabii určitě znáte a její zrcátka jsou právě potažena carbonovou folií 3M™ DI-NOC™.  Jedním z prvních kroků je vždy demontáž dílu, na který chcete folii lepit (pokud je to technicky možné). Zvláště u menších, tvarově náročnějších částí je to nutností, abychom dosáhli požadované kvality.

Před započetím s prací si ještě připravte pomůcky, které budete potřebovat. Na odstřižení požadovaného kusu folie Vám stačí obyčejné nůžky, ale k následnému ořezávání je dobré mít lámací nožík. Dale k očištění lepeného dílu je dobrý technický benzín s hadříkem. Protože se folie 3M™ DI-NOC™  dobře tvaruje v zahřátém stavu, tak je potřeba teplovzdušná pistole, ale v domácích podmínkách si vystačíte i s dobrým fénem.

Po demontáži zrcátek z vozu, kde jsme potahovali jen jejich část, došlo ještě k samotnému rozebrání zrcátka na nožičku a kapku se zrcadlem. Důležitým krokem je i řádné očištění dílu, který budeme potahovat folií. K tomu nám poslouží technický benzín a hadřík, který nepouští chlupy.

Asi hlavním krokem je ustřihnout správně velký kus folie. My z vlastní zkušenosti doporučujeme i při její ceně raději větší kus, protože pak výsledný efekt stojí za to, když je polep z jednoho kusu. Na rovných plochách začínáme s lepením a vyhlazováním od středu a podobným způsobem budeme postupovat i u členitějších dílů. Nyní si najdeme pomyslný střed a postupně začneme folii nahřívat a vyhlazovat do stran. Nezalekněte se zkrabatění a slepení folie. Další nahřátí nám opět pomůže s jejím dalším vytažením, nalepením a vyhlazením. Tímto způsobem pokračujeme po celé ploše dílu.

Když máme celý díl polepený, ještě ho zahřejeme, aby si folie po vychladnutí zachovala svůj tvar. Doporučuje se na 90°C. Pak teprve ořízneme zbytek folie a můžeme díl opětovně namontovat. V přiložené minigalerii si můžete prohlédnout, jak takové lepení probíhá a udělat si o tom lepší představu. Na závěr ještě dbejte této rady “Nikam nepospíchejte a obrňte se trpělivostí”.