› Loňští vítězové Esapekka Lappi/Janne Ferm a Pontus Tidemand/Jonas Andersson nastoupí za tovární tým ŠKODA Motorsport
› Celkem osm vozů ŠKODA FABIA R5 na sedmém podniku sezóny FIA mistrovství světa v rally (WRC 2) – Polák Hubert Ptaszek určitě nadchne fanoušky
› V poslední době čtyři vítězství značky ŠKODA po sobě ve WRC 2
› Michal Hrabánek: „Polská rally je pro nás zcela mimořádný podnik“

ŠKODA FABIA R5

ŠKODA chce pokračovat v jízdě na plný plyn v Polsku udržet vítězný kurz ve FIA mistrovství světa v rally (WRC 2). Před rokem oslavila posádka Esapekka Lappi/Janne Ferm na Polské rally historicky první triumf ve WRC 2 s vozem ŠKODA FABIA R5 – a tento úspěch by „létající Fin“ letos rád zopakoval. Jako druhá tovární posádka ŠKODA nastoupí od čtvrtka do neděle do jedné z nejrychlejších rally tohoto roku Pontus Tidemand/Jonas Andersson. Středem zájmu desetitisíců fanoušků bude i polský pilot Hubert Ptaszek, který rovněž pojede s vozem ŠKODA FABIA R5.

„Polská rally je pro nás zcela mimořádný podnik. Před rokem jsme zde oslavili první vítězství s naším novým vozem ŠKODA FABIA R5 na mistrovství světa v rally. Na to bychom samozřejmě chtěli letos navázat,“ řekl šéf ŠKODA Motorsportu Michal Hrabánek. Polskou rally začínají ve WRC 2 týdny plné rychlosti. Tento tradiční podnik v oblasti Mazurských jezer je vedle následující Finské rally soutěží s nejvyšší průměrnou rychlostí v celém kalendáři mistrovství světa.Pontus-Tidemand_01

„Na ultrarychlých tratích je potřeba odvaha, ale zároveň je třeba jet taky hlavou. Loni Esapekka Lappi i Pontus Tidemand tuto rovnováhu při dvojitém vítězství našli výborně. Konkurence je ale letos ještě tvrdší než v r. 2015, můžeme se těšit na napínavou Polskou rally,“ dodal Hrabánek. Prvních šest nejlepších v celkové klasifikaci WRC 2 – kromě vedoucího jezdce Elfyna Evanse jedou všichni s vozem ŠKODA FABIA R5 – bude na 306,10 km tratí vedoucích hustými lesy a kolem překrásných jezer bojovat o nejlepší časy.

V posledních čtyřech rally WRC 2 vždy zvítězil jezdec se špičkovým speciálem FABIA R5. Na Italské rally před dvěma týdny byl úspěšný 22letý Fin Teemu Suninen, který vítěznou sérii rovněž zahájil na Mexické rally. Na Argentinské rally byl nejrychlejší Nicolás Fuchs a spolehlivý vůz z Mladé Boleslavi tak zůstal neporažený. Na Portugalské rally vystoupil na nejvyšší příčku tovární jezdec Pontus Tidemand.

Tento švédský jezdec se na návrat do Polska těší: „Rychlé trati na Polské rally mi sedí, to ukázalo už druhé místo v loňském roce. Jonas i já chceme zajet další špičkový výsledek, abychom zlepšili své vyhlídky na zisk titulu ve WRC 2. K tomu jsou potřeba především dobré nervy.“ Jeho týmový kolega Esapekka Lappi chce po devátém místě na Italské rally opět zaútočit: „Na Sardinii jsme nejlepšími časy ukázali náš potenciál, bohužel se nám nepovedlo zajet odpovídající celkový výsledek. Extrémně rychlé tratě v Polsku mi připomínají tratě v mém rodném Finsku, cítím se tam skoro jako doma. Určitě chceme bojovat o vítězství.“

To ovšem nebude jednoduché – vedle Lappiho a Tidemanda pojede s vozem ŠKODA FABIA R5 šest dalších jezdců. K nim patří i ti, kteří již letos ve WRC 2 zvítězili – Teemu Suninen a Nicolás Fuchs. Domácího podniku se zúčastní také místní hrdina Hubert Ptaszek s rychlým a spolehlivým vozem z Česka. Jeho spolujezdec Maciej Szczepaniak se vyléčil ze zranění, které utrpěl na Portugalské rally a těší se na návrat do WRC 2. „Polská rally je pro mne vrcholem sezóny. Velice se těším na fanoušky doma a chci jim nabídnout hezkou podívanou,“ řekl Ptaszek. Možná si nadělí i předčasný dárek k narozeninám: mladíkovi jedoucímu s vozem ŠKODA bude dva dny po velkém finále Polské rally 23 let.

Paralelně s Polskou rally se v České republice koná v rámci mistrovství v rally (MČR) Rally Bohemia. Zde za tovární tým nastoupí vedoucí posádka mistrovství Jan Kopecký/Pavel Dresler, která naposledy obsadila druhé místo na Italské rally.

Mistrovství světa FIA v rally (WRC 2)

Soutěž/Datum
Rally Monte Carlo: 21.01.–24.01.2016
Rally Sweden: 11.02.–14.02.2016
Rally Mexiko: 03.03.–06.03.2016
Rally Argentina: 21.04.–24.04.2016
Rally Portugal: 19.05.–22.05.2016
Rally Italia:  09.06.–12.06.2016
Rally Poland: 30.06.–03.07.2016
Rally Finland:  28.07.–31.07.2016
Rally Deutschland: 18.08.–21.08.2016
Rally China: 08.09.–11.09.2016
Rally Korsika: 29.09.–02.10.2016
Rally Spain : 13.10.–16.10.2016
Rally Great Britain: 27.10.–30.10.2016
Rally Australia: 17.11.–20.11.2016

Víte, že …

… tovární posádka ŠKODA Esapekka Lappi a Janne Ferm Polskou rally již dvakrát vyhráli? Přesně před rokem oslavili „létající Finové“ historicky první vítězství s vozem ŠKODA FABIA R5 ve WRC 2. První triumf oslavil Lappi v říjnu 2012. Ten čerstvě vstoupil do služeb ŠKODA Motorsportu a hned triumfoval při své první rally v Polsku s vozem FABIA SUPER 2000. Tento podnik byl tehdy ještě součástí mistrovství Evropy FIA v rally (ERC).

… Polská rally je vedle legendární Rally Monte Carlo nejstarším podnikem v rally, ale letos je v kalendáři FIA mistrovství světa v rally (WRC) teprve popáté? Polská rally se poprvé konala v roce 1921, premiéru vyhrál Polák Tadeusz Heyne. V r. 1973 byl podnik součástí premiérové sezóny mistrovství světa v rally, poté byl podnik z kalendáře WRC vyškrtnut a zahrnut do mistrovství Evropy v rally. V roce 2009 byl opět jednorázově součástí WRC. V roce 2014 se Polská rally opět vrátila do kalendáře nejvyšší světové ligy, součástí mistrovství světa je letos potřetí za sebou.

… značka ŠKODA je v celkové klasifikaci WRC 2 zastoupena pěti jezdci mezi nejlepšími šesti? Po šesti ze 14 podniků sezóny jsou za vedoucím Britem Elfynem Evansem (62 bodů z dosavadních čtyř startů) Nicolás Fuchs (55/čtyři starty), Teemu Suninen (50/tři starty), tovární jezdec Pontus Tidemand (43/dva starty), Hubert Ptaszek (42/pět startů) a zkušený německý jezdec Armin Kremer (40/tři starty), tedy pět jezdců s vozem ŠKODA FABIA R5. Oba zbývající tovární jezdci značky ŠKODA jsou rovněž v první desítce: Jan Kopecký (19/dva starty) je osmý, Esapekka Lappi (17/dva starty) na místě desátém. Každý jezdec může v průběhu roku získat body do celkové klasifikace WRC 2 ze sedmi zvolených rally.

… ŠKODA Motorsport bojuje o titul i v klasifikaci týmů ve WRC 2? Ačkoli se tým z Mladé Boleslavi zúčastnil pouze tří podniků mistrovství světa, má na svém kontě již 61 bodů. M-Sport je se 73 body ze čtyř rally na místě prvním.

… stejně jako naposledy na Italské rally se i tentokrát postaví na start hned osm vozů ŠKODA FABIA R5 v kategorii WRC 2? Vedle obou továrních jezdců Pontuse Tidemanda a Esapekky Lappiho budou o cenné body v boji o titul ve WRC 2 soupeřit také zákazníci značky ŠKODA Hubert Ptaszek, Teemu Suninen, Nicolás Fuchs, Armin Kremer, Julien Maurin a Scott Pedder.

… „létající Fin“ Esapekka Lappi loni zajel na druhé rychlostní zkoušce „Gorklo“ s úžasnou průměrnou rychlostí 126,45 km/h nejlepší čas ve WRC 2? Polská rally je vedle Finské rally nejrychlejším podnikem v kalendáři mistrovství světa. Kromě rychlosti je potřeba také hlava: mnoho zatáček je možné říznout, ale ve vysoké trávě se často schovávají nebezpečné kameny.

… stejně jako loni se pojedou pouze čtyři rychlostní zkoušky Mikołajki Arena, Gołdap, Świętajno a Wieliczki? Všechny ostatní zkoušky byly alespoň částečně změněny, 33 procent tratí je oproti loňskému roku nových. Rally tak bude pro jezdce i fanoušky bezpečnější a atraktivnější. Celkem je na programu 306,10 km na 21 rychlostních zkouškách.

… rally se koná v oblasti Mazurských jezer? V této oblasti jsou tisíce jezer. Největší jezerní oblast v Polsku patří svou nedotčenou krajinou k největším turistickým atrakcím země. Servisní centrum Polské rally se nachází v městě Mikołajki, které je se 4 000 obyvateli nejznámějším místem tohoto regionu.