Totalitní doba již pominula, a zůstaly po ní jen vzpomínky. Jednou z nich jsou i tehdejší vozy, nosící nápis „Veřejná bezpečnost“.

Fox Toys

Firma Fox Toys je u nás největším prodejcem modelů, v jehož internetovém obchodě je více jak 22.000 položek. Na seznamu nalezneme desítky výrobců modelů, kteří se převážně zaměřují na západní vozy. Hlavně atraktivních značek jako je Ferrari, Mercedes, BMW, Porsche a seznamem bych mohl vyplnit celý článek. Ale majitelům Fox Toys chyběli modely východního bloku.

Totalitní automobily

Přesvědčit výrobce modelů k výrobě aut východního bloku bylo dosti složité vyjednávání a přesvědčování. Až první modely ukázaly, že i na východě je velká kupní klientela, která sbírá malá auta doby minulé. Firma Fox Toys ji vyprodukovala na tři desítky modelů, které nesou její označení. Asi největší spolupráce s vysokou kvalitou modelů nyní probíhá s firmou IXO.

Výběr modelů

Zde důležitou roly hrají i vzpomínky jednoho z majitelů Fox Toys, který stál za výrobou Žigulíku. Všechny modely jsou připravovány s velkým důrazem na detaily, kde třeba i eSPéZetky musí souhlasit s originálem.  Tak i vozy „Veřejné bezpečnosti“ a „požárníků“ jsou vždy vyhotoveny podle skutečného vzoru za pomoci dobových fotografií. Modely se dělají převážně v měřítku 1:43, ale není vyjímkou Volha 21 Veřejné bezpečnosti 1:24 nebo Žigulík v měřítku 1:18.

Tatra, Volha …

Opravdu skvosty jsou modely vozů Tatra 603 a pozdější Tatra 613 v měřítku 1:43. Ty si zájemci mohou zakoupit jak v seriovém provedení, tak i méně známé policejní a hasičské verze. Velmi emociálně působí Volha 21, které se přezdívalo „Carevna“. Její model zastupuje Veřejnou bezpečnost (pro mladší, takto se jmenovala za komunistů policie) z roku 1967 a sloužila na Praze 1. Byla v modré barvě a s bílým pruhem, na kterém byl právě nápis Veřejná bezpečnost. Díky tomuto zbarvení, se v té době příslušníkům jedoucím v takto zbarveném voze, říkalo „mlíkaři“. V té době se ještě mléko sváželo v cisternách, které měly stejné zbarvení, ale jen opačné kombinaci.

Co do budoucna…

Firma Fox Toys nechce usnout na vavřínech a tak již nyní připravuje řadu novinek. My Vám můžeme prozradit, že nyní připravují nákladní vozy Tatra 138 a Tatra 148 v měřítku 1:43. Tyto modely budou připraveny ve spolupráci s firmou Premium Classixxs, která je známá precizností detailů. I cena bude u takto velkých modelů velmi zajímavá a nemá přesáhnout 1500,-Kč