Pro milovníky vozů s okřídleným šípem ve znaku připravila firma FOXtoys model vozu ŠKODA 130 RS v měřítku 1:18. Model je v provedení rally a je ho možné zakoupit s polepy z několika významných závodů, jakými je např. Monte Carlo či Rally Škoda.

ŠKODA 130 RS

Rokem 1975 se vracíme na úplně na začátek úspěšné závodní kariéry vozu ŠKODA 130 RS. V tomto roce byla homologována okruhová verze legendární „stotřicítky RS“. O rok později byla připravena i soutěžní verze a v AZNP Mladá Boleslav bylo zřejmé, že se podařilo vyvinout úžasné závodní auto. Ač obsah motoru byl pouhých 1300 ccm, poráželo České Porsche i mnohem silnější závodní vozy různých značek.

Vyjmenovat všechny úspěchy této legendární škodovky by zabralo několik stránek, ale alespoň ty největší. Na okruhové scéně byl vrcholem rok 1981, kdy značka Škoda zvítězila v mistrovství Evropy značek. Porazila takové velikány, jakými jsou značky BMW, Ford, Audi, Mazda, Opel, VW či Chevrolet.
 
Velkých úspěchů dosáhla i na soutěžním poli. V roce 1977 na Rallye Monte Carlo vyhrává sice Munari na Lancii Stratos, ale vozy Škoda obsadily při své světové premiéře 12. a 15. místo. V kategorii A skupiny 2 a zároveň ve třídě do 1300 ccm vyhrává posádka Blahna – Hlávka (49). Soutěží, která vozům Škoda 130 RS hodně seděla, byla řecká Rally Acropolis. Zde pilot Blahna v roce 1979 a 1981 dojel celkově na šestém místě a vždy vyhrál třídu do 1300 ccm.

FOXtoys

Firma FOXtoys je společností s téměř dvacetiletou tradicí, byla založena již roku 1995.  Firma byla prvotně založena jako velkoobchod, od svého vzniku se zabývala dovozem modelů aut pro sběratele a reklamní účely a jejich velkoobchodním prodejem. Později firma přešla i na maloobchodní prodej ve vlastních prodejnách a založila také vlastní internetový obchod. V posledních deseti letech se firma dále zaměřila na vlastní výrobu modelů pod svou vlastní značkou a výroba je realizována v partnerských továrnách v Číně a Macau a ruční výroba limitovaných modelů je realizována také v její pobočce v Čechách.

ŠKODA 130 RS – 1:18

Byli jsme jedni z prvních, kteří získali finální verzi nového modelu. Do ruky se nám dostala jak bílá bez polepů, pro kterou jsou připraveny verze z Rally Škoda 1979 a 1980. Za volantem skutečného vozu v obou případech seděla legenda j. Haugland.

Další verzí jsou modely všech tří vozů z Rally Monte carlo 1977. Modely jsou v základním potisku, který je společný pro všechny tři eReSa, která stála na startu. Kupující si vybere posádku, kterou chce a poté má dvě možnosti. Koupí si model v základním provedení a k němu dostane příslušný aršík s polepy, které si sám nalepí dle přiloženého návodu, nebo si může zakoupit již hotový, polepený vůz.

My jsme si vybrali model posádky Blahna – Hlávka se startovním číslem 49 s tím, že si polepy uděláme sami. Již po vyndání resinového modelu zaujme jeho váha a na první pohled i jeho vyvážené tvary. Ač modelu nejdou otevírat dveře, je propracován do nejmenších detailů. Je vidět, že v Air Designu a u FOXtoys odvedly výbornou práci. Abychom ale jen nechválili, na modelu je několik drobností, které lze ještě vylepšit.

Nyní k samotnému polepení modelu. Polepy jsou v několika aršících, které se liší tloušťkou, jako tomu bylo i u skutečného modelu. Co se týče polepení, zvládne ji každý trochu zručný modelář. Stačí jen nepospíchat, řádně z jedné strany přitisknout polep, aby se pod ním netvořily bublinky.

SKODAHOME.cz známkuje

Model svojí kvalitou odpovídá standartu mezi resinovými modely. Některé detaily by šly řešit jiným způsobem (třeba pomocí leptů), ale zde bychom se dostávali do jiné cenové kategorie. I přes několik menších chyb dáváme modelu známku jedna méně.

Na závěr pozvánka

U příležitosti uvedení na trh nového modelu Škoda 130 RS v měřítku 1/18 a otevření prodejny v novém sídle firmy (K Žižkovu 3, Praha 9, 190 00) si vás dovoluje firma pozvat na představení tohoto modelu spojeného s výstavou historických vozů Škoda, včetně skutečných vozů Škoda 130 RS. V rámci této akce, která se koná od 7- 9. 10. 2014 mezi 10:00 – 17:00 hod bude možné navštívit novou prodejnu Foxtoys, nahlédnout do skladových prostor firmy, pokochat se krásnými skutečnými vozy Škoda a zejména bude možné zakoupit některý z několika prvních modelů  Škoda 130 RS 1/18 z před produkční série! Na zakoupené modely bude návštěvníkům poskytnuta sleva 10% mimo představené modely Škoda 130 RS a vybraný sortiment.

Cena: Bílá 2590,-Kč, Bílá (2x Haugland Rally Škoda 1979 a 1980) a Monte Carlo (3x) – model + aršík s polepy – 2690,-Kč, kompletně hotové modely včetně polepů  2800,-Kč