Bentley Batur debutoval během Monterey Car Week 2022 jako limitovaný grand tourer této značky. Nyní v Evropě začíná veřejné testování dvou prototypů, aby bylo zajištěno, že model odpovídá standardům společnosti. Plán vývoje zahrnuje 120 testů během 58 týdnů. Bentley nazývá jeden z těchto strojů Batur Car #0. Inženýrský tým jej postavil přesně jako exempláře pro budoucí zákazníky.

Luxusní v každém ohledu, včetně barvy

Posádka mu dává zakázkovou barvu karoserie Purple Sector a zároveň ponechává přední splitter, prahové lišty a zadní difuzor z vysoce lesklého uhlíkového vlákna. Mřížka začíná jako Purple Sector uprostřed a přechází do odstínu Black Crystal na vnějších okrajích. Obložení podél kapoty a spodních oken je v laku Satin Titanium.

Drobné šipky na těle jsou jedinečným dotekem. Nechali inženýry sledovat, zda se panely během testování vozidla pohybují. První práce na Batur Car #0 je velká. Jde o 2500 kilometrů dlouhou cestu, která začíná v Německu a vede přes Itálii, Francii a Španělsko. Poté vůz podstoupí sedm týdnů testování, aby se vyvinula ovladatelnost a stroj běžel ve vysokých rychlostech. Po tomto stintu následuje dalších 7 500 kilometrů jízdy v reálném světě.

Tento vývoj je oddělený od více než 100 týdnů vývoje hnacího ústrojí. Batur je vůbec nejvýkonnějším sériovým vozem Bentley. Jeho dvěma turbodmychadly přeplňovaný 6,0litrový W12 poskytuje výkon 730 koní (544 kilowattů) a točivý moment 738 liber-stop (1 000 newtonmetrů).

Grand Tourer se musí řídit pohodlně. Jezdí na vzduchovém podvozku. Vozidlo má také aktivní stabilizátory a řízení čtyř kol. Bentley bude spolupracovat se zákazníky Baturu na personalizaci každého z vozů. Uvnitř společnost nabízí materiály jako skotská a italská kůže. Koberce pocházejí z recyklované příze. Kupující mohou dokonce specifikovat prvky z 3D tištěného 18karátového zlata.

Bentley postaví pro zákazníky pouhých 18 Baturů. Každý z nich stojí cca 2 miliony dolarů. První dodávka by měla proběhnout v polovině roku 2023.