Zlepšující se kondici českého hospodářství velmi dobře dokumentuje i rostoucí objem úvěrů v prvních třech čtvrtletích letošního roku. Podle zprávy České leasingové a finanční asociace (ČLFA) za vysokou dynamikou úvěrového financování stály především úvěry na automobily, což potvrzuje i největší prodejce ojetých automobilů AAA AUTO.

Lidé nejčastěji chtějí splácet mezi 2,5 a čtyřmi tisíci korun měsíčně

„Statistiky AAA AUTO zlepšující se kondici českého hospodářství potvrzují. Financování pomocí úvěru v této fázi vývoje ekonomiky využívá stále více zákazníků a průměrná cena vozu pořizovaného tímto způsobem se výrazně zvyšuje. Za poslední dva roky vzrostla o téměř dvacet procent, největším dílem právě letos,“ uvedla generální ředitelka největšího českého prodejce ojetých vozů AAA AUTO Karolína Topolová. „Díky dostupnějším úvěrům přitom roste především popularita zánovních vozů,“ doplnila.

Doby, kdy zákazníci poptávali co nejlevnější vozy, již minuly. Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku se přímo úměrně odráží ve výši průměrné ceny ojetých automobilů kupovaných na splátky. Zatímco v roce 2014 to bylo asi 170 000 a loni 183 000 Kč, letos už si zákazníci v AAA AUTO na úvěr pořizují vůz v průměru za 200 tisíc korun. „Lidé jsou ochotní investovat do koupě automobilu vyšší částky a využívají k tomu široké nabídky financování, přičemž jen v AAA AUTO mohou vybírat z nabídky čtyř největších společností,“ doplnila Karolína Topolová. „Na jednom místě jim nabídneme nejvhodnější vůz a zároveň zajistíme jeho výhodné financování, takže s ním mohou odjet prakticky ihned.“

V prémiové nabídce značky Mototechna, kterou AAA AUTO uvedlo na trh před čtyřmi lety jako svou značku pro prodej zánovních automobilů, vzrostla průměrná cena prodávaného vozu dokonce z 290 000 Kč v roce 2014 na současných 350 000. I v tomto případě se zájem o dražší vozy dynamicky zvyšoval zejména v průběhu letošního roku. „V jeho průběhu průměrná cena minimálně ojetých zánovních vozů s nízkým počtem najetých kilometrů a jasně doloženou servisní historií, které pod značkou Mototechna prodáváme, poskočila o zhruba 50 tisíc korun,“ uvedla Karolína Topolová.

Průměrná výše úvěru na zánovní vozy z Mototechny koresponduje s průměrnou cenou: od roku 2014 se zvýšila ze 190 000 na 211 000 v roce 2015 a 248 000 Kč letos. „Naši klienti mají o tento segment stále větší zájem a rychle se zvyšuje o jejich chuť financovat pořízení zánovního vozu tímto způsobem. V meziročním srovnání se letos poptávka po úvěru na vozidla v této kategorii zvýšila zhruba o 35 %,“ uvedla dále generální ředitelka AAA AUTO.
Více než třetina zákazníků splácí měsíčně mezi 2,5 a čtyřmi tisíci korun, jen o něco nižší je podíl těch, kteří splácejí čtyři až šest tisíc. Splátky do 1500 Kč zvolilo jen asi 3,6 procenta klientů AAA AUTO a nad deset tisíc pouze 1,7 procenta z nich. V případě značky Mototechna již ovšem více než 10 tisíc měsíčně platí téměř sedm procent zákazníků, ale i na zánovní vozy volí většina zákazníků splátky v intervalu od čtyř do šesti tisíc korun.

Velmi oblíbený je i nákup vozu na protiúčet, kdy díky prodeji staršího vozu zákazník získá část financí pro nákup novějšího modelu. „Možnost přijet svým vozidlem do autobazaru a za krátký čas odjíždět v automobilu úplně jiném, lepším, využívá dle sezóny až třetina našich zákazníků. V průměru mění své dosavadní auto za model zhruba o pět let mladší a velmi často k tomu rovněž využívají různé možnosti financování,“ řekla dále Karolína Topolová.