Šéf americké automobilka Tesla chce evropskou Gigafactory začít stavět v Německu. Potvrdil to na své nejoblíbenější sociální síti Twitter.

Německo je jasná volba

Že se Tesla chystá stavět další gigatovárny je již nějaký ten pátek zřejmé a že jedna z nich bude stát v Evropě se ví také. V této souvislosti se dokonce hovořilo i o České Republice. Krátké po oznámení nové výrobny v Šanghaji Elon Muska na Twitteru přiznal, že evropská Gigafactory bude stát nejspíše v Německu.

Právě tato země je dle jeho slov první evropskou volbou. A dodal, že by továrnu nejraději viděl někde poblíž francouzko-německé hranice a také poblíž zemí Beneluxu. Tato lokace dává smysl, protože v německém Prümu operuje Grohamm Engineering, který se specializuje na automatizované výrobní systémy a tato firma hraje v posledních měsících velmi významnou roli při podpoře Tesly a výrobě Modelu 3.

Další investoři

Čína a Evropa by však do budoucna neměly být jedinými lokacemi, kde bude gigafactory stát. Tesla již dříve potvrdila, že zvažuje jedno, zatím blíže nespecifikované místo. Do Německa se navíc hrne stále více a více společostí. Například Čínská firma CATL, by ráda vystavila svůj výrobní komplex v Durynsku, kde by chtěla tvořit své vlastní baterie. CATL se připojil k LG Chem či Samsungu a stane se tak jedním z dodavatelů baterií pro společnost Samsung.

První a zatím jediná gigafactory Tesly se nachází v Nevadě, kam zainvestoval i Panasonic a to hned tři miliardy dolarů. Tesla věří, že expanze jí přinese snížení nákladů na výrobu baterií a tím se zatraktivní finální cena jejich automobilů. Protože právě baterie v současné době stále představují tu nejnákladnější položku v celém elektromobilu a také při jeho výrobě.