Ve dnech 25. a 26.5.2013 proběhne druhý ročník Chateau Loučeň Concours d’Elegance. Pokračuje ve spolupráci s Ferrari Classiche a vozy Ferrari 125S a F2001, které na Concours zapůjčí Museo Ferrari (a to především zásluhou prezidenta Ferrari Luca di Monteze

Tři Ferrari NTM

Druhý roční Concours d’Elegance na zámku Loučeň u Mladé Boleslavi pokračuje ve spolupráci s Národním technickým muzeem, Chateau Loučeň a Ferrari Classiche.

 Od 14. do 23. května v Národním technické muzeum budou vystaveny tři vozy Ferrari. Dva jsme již zmínili v úvodu (Ferrari 125S a Ferrari F2001) a třetím vozem je šedý vůz Ferrari 250GT/E vyrobený v 60. letech a pochází ze sbírky Umberta Camelliniho, několikanásobného vítěze prestižních světových automobilových výstav jako Concorso Villa D´ Este.

Národní technické muzeum na Concours d’Elegance vystaví unikátní vůz Tatra 80 z roku 1935, který patřil prvnímu prezidentovi Československé republiky Tomáši Garrigue Masarykovi.

Concours d’Elegance 2013

Letošním ročníkem chtějí organizátoři vzdát zvláštní poctu značce Tatra. Proto prohloubili vztahy s Národním technickým muzeem, které vystaví Tatru 80 prezidenta T. G. Masaryka. Úspěšně se rozvinula i spolupráce s Technickým muzeem Tatra, které přiveze dokonce čtyři automobily ze svých sbírek. Řadu krásných vozů Tatra pak přivezou soukromí sběratelé. Z dalších českých značek zazáří Aero, Laurin a Klement, Škoda, Walter a Wikov.

Na Loučeni budou moci návštěvníci také poprvé vidět řadu zahraničních vozů, které v Čechách dosud nikdy nebyly vystaveny. Patří mezi ně například vozy Adler, Alfa Romeo, Auburn, Bugatti, Cadillac, Daimler, Duesenberg, Ford, HispanoSuiza a Chrysler, abychom jmenovali ty premiérové. Oslní jistě i další automobily značek Amilcar, Belsize, Dodge, Fiat, Horch, Imperia, Jaguar, Lorraine-Dietrich, Maserati, Minerva, Mercedes Benz, Morris, Packard, RollsRyoyce a Woods.

V sobotu odpoledne proběhnou v oranžérii zámku celkem čtyři workshopy. V jejich rámci bude představen projekt Ladislava Samohýla NostalgicEdition inspirovaný Bugatti 35B, o výjimečnosti značky Tatra promluví ředitel Technického muzea Tatra, o meziválečném karosářském umění pobeseduje známý automobilový umělec Václav Zapadlík a s historií automobilů NW a Tatra na šlechtických sídlech seznámí Jiří Křížek ze Severočeského muzea v Liberci. V oranžerii zámku bude také prodejní výstava obrazů a plakátů s tématikou automobilismu.

Odborná porota udělí v neděli 26.5.2013 ceny vybraným automobilům v několika kategoriích. Vůz, který se bude nejvíc líbit veřejnosti, mohou vybrat i návštěvníci, přičemž jejich hlasy budou slosovány v soutěži o pěkné ceny.

Pro oba dny je připraven i další přitažlivý program včetně prohlídek zámku Loučeň, kulinářských pochoutek a hudebních produkcí. Více informací včetně seznamu přihlášených veteránů naleznete na stránkách Concours d’Elegance.