Ačkoli je cena povinného ručení často dána především typem vozidla, objemem a výkonem motoru, existuje přesto přinejmenším 5 způsobů, jak cenu na své povinné ručení ještě snížit.

1. Povinné ručení sjednávejte na starší osobu

Věk pojistníka je jedním z podstatných faktorů pro výpočet konečné ceny pojištění. Čím mladší pojistník, tím je zpravidla totiž povinné ručení dražší, a to z důvodu větší pravděpodobnosti nastání pojistné události. Proto pokud máte možnost sjednání pojistky například na svého rodiče či staršího sourozence, určitě toho využijte, neboť rozdíl v pojistném u dvacetiletého a čtyřicetiletého pojistníka je opravdu markantní.

2. Roční frekvence placení se vyplatí

Většina pojišťoven dává při sjednání pojištění možnost vybrat si frekvenci placení, přičemž je zpravidla možné hradit měsíčně, čtvrtletně či ročně. U roční frekvence placení je vždy cena povinného ručení nižší, neboť pro pojišťovnu je výhodné mít celou platbu dopředu a má též větší jistotu, že u ní klient zůstane déle.

3. Nezapomeňte na počet bonusů

Bonusy u povinného ručení mohou někdy představovat až 50% slevu na povinném ručení, přičemž důležité je vědět, že lze bonusy libovolně převádět a při změně pojišťovny vám všechny vaše dosavadní bonusy zůstanou zachovány.

4. Máte více aut? Sjednejte si flotilové pojištění!

Flotilové pojištění představuje speciální typ povinného ručení, které se sjednává na větší počet aut, přičemž u některých pojišťoven postačí mít i dvě vozidla. Výhodou tohoto pojištění je individuální nacenění automobilů, kdy jsou vozidla naceněna v rámci jedné smlouvy. Takové řešení představuje nejen výrazně nižší náklady na správu pojištění ale i dodatečnou slevu pro zájemce o pojištění.

5. Vždy srovnávejte ceny pojištění online

Nebojte si průběžně udělat porovnání povinného ručení s pomocí speciální online kalkulačky, neboť nikdy nevíte, zdali vám konkurenční pojišťovna nenabídne lepší podmínky za výhodnější ceny. Po zadání několika údajů o vás a o vašem autě se vám v kalkulačce zobrazí všechny dostupné nabídky od všech pojišťoven, takže si můžete snadno porovnat, zdali aktuálně zrovna nepřeplácíte.