Vyhlašování evropského automobilu roku zná své finalisty. Jakým vozům se podařilo probojovat do finále prestižního automobilového ocenění?

Prestižní ocenění

Jedná se o vozy Alpine A110. Citroen C5 Airscross, Ford Focus, Jaguar i-Pace, Kia Ceed, Mercedes-Benz třídy A, a Peugeot 508. Hned tři vozy jsou tak shodné se třemi finalisty ankety auto roku pro Českou Republiku a to Focus, Ceed a 508, kde doplňují BMW X5 a Subaru XV.

Finále tak uniklo například vodíkovému Hyundai Nexo, nové generaci Suzuki Jimny a také Q8 od Audi. Mezi nominovanými novinkami, kterých bylo celkem 38 se tentokráte neobjevil žádný automobil od Škoda Auto a to proto, protože v Mladé Boleslavi tento rok nepředstavili žádnou novou generaci svého automobilu. Ve všech případech šlo o nové verze stávajících modelů či facelifty.

Více než složité rozhodování

Porotci to tedy nebudou mít vůbec jednoduché, protože složení vozů je velmi různorodé. Zaujmot je mohou skvělé jízdní vlastnosti Alpiny, praktičnost Citroenu i sportovní charakter Fordu. K tomu navíc přičtěme elektrický Jaguar, velmi komplexní Kiu a Mercedes s inovativní technikou. Posdlení ingrediencí do tohoto gulášku je pak osobitý styl Peugeotu a výsledkem je skutečně velmi zamotaný pokrm, který porotcům vůbec nezávidíme.

Výsledek se dozvíme v Březnu příštího roku, kdy bude výsledek evropského Auta roku 2019 oficiálně vyhlášen a to přesně 4. března.