Model BMW 1600 GT vznikl pouze ve dvou exemplářích a do dnešních dní se dochoval jen jediný kus. Momentálně je ve vlastnictví BMW, které je nyní kompletně zrestaurovalo.

Unikátní model

Historie BMW je plná zajímavých modelů, mezi které 1600 GT rozhodně patří. Tento kabriolet z roku 1967 existuje pouze v jediném exempláři a proto mu nyní byla dopřána rozsáhlá renovace, kterou mají na svědomí učni mnichovské automobilky.

Automobil vznikl v roce 1967 ve dvou exemplářích u italské karosárny Fura Faena. Stavbu si objednala sama automobilka, na základě dnes již legendárního amerického prodejce Mace Hoffmana, který v kabriu viděl obrovský potenciál.

Rekonstrukce a do muzea

Během testování dvou exemplářů však jeden z nich havaroval a to do takové míry, že musel být zcela sešrotován. Když bylo jasné, že z prodeje vozů sejde, byl jediný exemplář darován majoritnímu akcionáři automobilky Herbertu Quandtovi. Jeho rodina automobil vlastnila několik let a pak vůz vystřídal hned několik majitelů, aby se zase vrátilo zpět do rukou BMW. Automobilka jej zařadila do své sbírky historických vozů a brzy jej čeká čestní místo ve značkovém muzeu.

Renovace vozu probíhala v Dingolfinu jako součást výcviku učňů, kteří budou jednou pracovat v oblasti karoserie nebo mechanické konstrukce. Projekt byl podpořen i divizí BMW Group Classic, která dodala originální díly. Ne všechny však byly k dispozici a tak muselo být něco pečlivě repasováno.