SSC Tuatara přepsala rekord světa rychlosti produkčních vozů. Tím je nově rychlost 508,7 km/h, díky kterému přepsala rychlostní rekord, který od roku 2017 držela Agera od Koenigseggu s rychlostí 447,19 km/h.

Král rychlosti

V minulosti se ve velkém debatovalo nad tím, zda má být do světa rekordů vpuštěn také rekord Bugatti, který zajel a se svým modelem Chiron Super Sport 300+. Ten totiž dokázal stanovit rekord 490 km/h. Problém však byl ten, že této rychlosti Bugattka dosáhla při jízdě pouze jedním směrem.

Provést jízdu v obou směrech je totiž velmi důležité pro věrohodnost rekordu. Na trati totiž mohou panovat povětrnostní podmínky, které mohou vozu nahrávat. Proto se dělají dvě jízdy, vždy opačným směrem, aby se následné výsledky zprůměrovaly ,a to dalo výsledek. Bugatti nikde neuvedlo, proč nejelo dvěma směry, což budilo vášně, ovšem nyní je to všechno už stejně jedno. Král je mrtvý, ať žije král.

Nový rekord byl totiž přepsán zcela legitimním způsobem a to právě modelem SSC Tuatara. Ta se dvakrát prohnala stejným úsekem jako v roce 2017 Koenigsegg. Za volant vozu usedl jezdec Oliver Webb, který věděl, že automobil má veškeré předpoklady pro dosažení rekordu.

Vůz byl navíc natankován závodním palivem a postaven na pneumatiky ze speciální závodní série. V momentě, kdy se Webb pustil do své zběsilé jízdy, při prvním pokusu mu rychloměr ukazoval rychlost 484,85 km/h. Druhá jízda přinesla rychlost 532,9 km/h. Vše se zprůměrovalo a výsledek byl na světě.

Podle Webba by prý bylo možné dostat z vozu ještě víc, ovšem boční vítr tomu nebyl nakloněn. I tak se ovšem jedná o velmi slušný výsledek.