Současná doba novým automobilkám přeje. Stačí se podívat do Spojených států, kde se zrodila Tesla, brzy uvede svůj první model na trh Rivian a svou činnost zde zahajuje mnoho dalších. Stačí ovšem jít pár kroků na sever a zjistíme, že v Kanadě je situace daleko ospalejší. Změnit by to chtěla automobilka Maple Majestic, která má skutečně velké cíle.

Kanadská Tesla

Hledat v Kanadě stopy automobilového průmyslu je velký oříšek. Již brzy by ale do očí mohl bít výrobce elektrických vozidel Maple, který se chce stát prvním moderním kanadským výrobcem automobilů.

Už to je velmi odvážný cíl. Ovšem výčet plánů teprve začíná. Automobilka chce totiž zaútočit rovnou na světovou špičku v oboru výroby elektromobilů. Její první model by měl být čistě elektrický sedan, který tak trochu připomíná Teslu Model 3, ovšem má řadu svérázných linií a osobních konstrukčních řešení.

Zajímavostí je nastavitelný podvozek automobilu, který počítá s Kanadským počasím. Ze standardní výšky 140 mm určené pro sportovní výkony je možné zvednout vůz na světlou výšku až 290 milimetrů, pro případ, když například venku hodně napadne. Těmito parametry je sedan schopen zastínit i takové dobrodruhy jako je Jeep Wrangler Rubicon či Toyota Land Cruiser.

Koho by model zaujal natolik, že by chtěl učinit rezervaci, nejspíše bude zklamaný. Veškeré promofotky jsou velmi šikovné nafocené na malém modelu, což je v dnešní době grafik a animací velmi netradiční přístup. Navíc nejsou dostupné ani žádné další fotografie týkající se baterií a pohonných jednotek.

Technologii by však chtěl výrobce použít od externích dodavatelů, zatímco se bude soustředit na jiné oblasti inovací. O zahájení výroby se však prozatím nemluví. Proto je celý projekt prozatím vnímán poněkud rozpačitě.