Počet automobilů s hybridním či čistě elektrickým pohonem by se mohl do konce roku 2026 ztrojnásobit z letošních 15 milionů na téměř 48 miliomů kusů automobilů. Nejhojněji zastoupené by měly být hybridní modely, kterých by se do pěti let mělo na silnicích pohybovat okolo 30 milionů kusů.

Atraktivita elektromobility stoupá

Tyto údaje vyplývají ze studie poradenské firmy PwC, která hovoří o tom, že by měl v příštích pěti letech nejrychleji růst segment čistě elektrických vozidel, kde by mělo dojít k růstu z aktuálních čtyř na 14 milionů kusů. Naopak relativně nejpomaleji by měl růst zájem o plug-in hybridy, jejichž počet by se měl zdvojnásobit na čtyři miliony.

Prodeje vozů s nekonvenčními pohony byly v letošním prvním čtvrtletí oproti loňskému roku dvojnásobné. Na deseti největších trzích evropského regionu přitom registrace elektrických a hybridních automobilů přesáhly třetinu všechno prodejů nových vozidel.

“K růstu zájmu samozřejmě stále přispívají různé legislativní a vládní kroky, stejně tak jako podpůrné státní programy. Evropská unie chce podporovat především čistě elektrické vozy, například skrze návrh nové regulace, která by od roku 2025 vyřadila plug-in hybridy z kategorie udržitelných investic. Nicméně i bez ohledu na podporu pozorujeme nárůst spotřebitelské poptávky, elektrická auta se zkrátka stávají volbou pro stále větší část populace,” uvedlo PwC.

O popularizaci elektromobility se zasluhuje především rotoucí dostupnost těchto vozů, ale i zdokonalování technologie nabíjení, dojezdy vozů i průnik elektrických pohonů do vyšších tříd, jak dokládá například elektrický Hummer, jehož zaváděcí edice byla vyprodána během chvíle.

U nás bylo v 1. čtvrtletí prodáno více než 5 tisíc elektrických hybridních vozů a celkově se za první tři měsíce prodalo necelých 50 tisíc nových osobních automobilů. Mezi alternativními pohon vedu hybridy.