Automobilka Ford představila svou dlouho očekávanou novinku v podobě elektrického pick-upu F-150. Ta přinese celou řadu technologických novinek i zajímavostí, mezi kterými je i cena vozu. Ta ve všech specifikacích končí číslovkou 74. Cenotvorba je to poněkud zvláštní, ovšem velmi symbolická. Jedná se totiž o záměr, který má oslavovat historii řady F.

Vůz plný překvapení

Mělo by se jednat o jedno z prvních překvapení, které automobil ukrývá. Cenovky končící číslicí 74 poukazují na uplynutí 74 let od chvíle, kdy Ford poprvé představil nákladní automobil řady F v roce 1948. Matematicky zdatní čtenáři se již jistě nadechují k námitce, ovšem Ford začne Lightning prodávat až v příštím roce, a pak číslovka již sedí.

“Dorazí v polovině roku 2022 a bude to nejchytřejší nákladní vůz, jaký jsme kdy postavili, nabitý 74 roky zkušeností s těžkými vozy. Naše cenová strategie je kývnutím na toto dědictví a označuje okamžik, kdy se budoucí generace nejprodávanějšího amerického pick-upu stala elektrickou,“ prozradil Darren Palmer, generální ředitel elektrických vozidel Fordu.

Lightning by se měl skutečně stát vykročením do zcela nové éry v Americe tolik populárních pick-upů. Téměř 100 tisíc rezervací uskutečněných jen několik málo dní po premiéře vozu. Novinka by měla přijít na trh na jaře příštího roku, přičemž by měl nabídnout dojezd až 483 tisíc kilometrů s výkonem 420 kW a zrychlením 0-100 km/h za 4,4 sekundy. Standardní dojezd by měl být 370 kilometrů s výkonem 318 kW.

Mimo elektrického pohonu vůz nabídne také 15,5 palce velikou obrazovku infotainmentu Sync 4A, který najdeme také v Mustangu Mach-E. Aktualizace softwaru budou prováděny bezdrátově a automobil by měl být v případě potřeby schopen napájet i celý dům.