Dokážete si představit chatky poháněné energií z vašeho elektromobilu? To je předpoklad hotelu Hyundai, který není napojený na běžnou elektrickou síť, ale je třeba ho napojit přímo na elektromobily. Hyundai Ioniq 5 tak může přinášet energii pro všechna elektrická zařízení v luxusní chatce prostřednictvím funkce V2L.

Kde na tento hotel narazíte?

Samotný hotel se nachází v Essexu v Anglii, asi hodinu od centra Londýna, a nabízí apartmá pro hosty, restauraci s barem a dokonce i kino. V2L se liší od V2H v tom, že k provozu nevyžaduje obousměrnou nabíječku, díky čemuž je tento koncept mnohem méně závislý na speciálním hardwaru. Ve skutečnosti potřebuje pouze adaptér z auta.

Nápad na pop-up hotel podnítil vlastní výzkum společnosti Hyundai, který ukázal, že 46 % respondentů uvedlo, že životní prostředí a udržitelnost jsou pro ně při výběru hotelů důležitější než před pěti lety, přičemž 25 % také uvedlo, že si vybírají pobyty místo létání do zámoří, aby snížili svou vlastní uhlíkovou stopu.

„Dvě pětiny (40 %) uvedly, že letos také hledají levnější možnosti cestování a více než polovina (55 %) připouští, že toto rozhodnutí je způsobeno současnou krizí životních nákladů,“ poznamenala automobilka. “V důsledku toho více než polovina (53 %) uvedla, že by své dovolené chtěli investovat spíše do místních ekonomik Spojeného království než do zahraničí.”

Samotná luxusní chatka spoléhá na V2L, který pohání vše uvnitř, až po kávovar na espresso v malém baru a projektor v kině. Samotný Ioniq 5 dodává střídavý proud (230V/50Hz) až do maxima 3,6 kW (15 A). Hotel byl zatím otevřen na 14 nocí od 19. října do 5. listopadu.

„Náš oceněný Ioniq 5 je schopen napájet Hotel Hyundai pomocí funkce V2L, kde adaptér z automobilu poskytuje zásuvku, do které lze zapojit domácí spotřebiče,“ řekl Ashley Andrew, výkonný ředitel Hyundai Motor UK. “Celá zkušenost demonstruje praktičnost této průkopnické technologie a doufáme, že tento koncept inspiruje více lidí, aby opustili síť.”

Technologie V2L byla včas představena ve státech, kdy majitelé Fordu F-150 Lightning byli schopni napájet základní spotřebiče ve svých domovech během dlouhodobých výpadků proudu. Ale mimo nouzové situace technologie V2L v automobilech, jako je Hyundai Ioniq 5 a Kia EV6, slibuje předefinování zážitku z kempování nebo glampingu, přičemž hotel Hyundai je vhodnou ukázkou udržitelných prázdninových pobytů.