Společnost Polydrops odhalila nový aerodynamický obytný přívěs P19 Shorty speciálně navržený pro elektrická vozidla. Společnost založená v roce 2017 říká, že P19 Shorty je založen na svém původním modelu, P17A1, ale byl zjednodušen pro snadné sestavení, aby se snížily náklady.

Přívěs, který umožní dojet dál

Polydrops popisuje P19 Shorty jako cenově dostupný mobilní prostor aerodynamicky navržený tak, aby se majitelé EV dostali dále na jedno nabití – a je skutečně dostupný za pouhých 9 950 dolarů. Jedinou možností je přijímač zadního závěsu (500 USD) a 4galonová Roadshower (600 USD).

Polydrops říká, že každý designový aspekt obytného přívěsu byl vytvarován a ověřen nejnovějším programem CFD, přičemž společnost simuluje stovky různých úprav. To je důvod, proč má P19 Shorty velmi výrazný tvar a je skutečným aerodynamickým přívěsem.

Jak aerodynamický? No, podle výpočtů Polydrops by P19 Shorty připojený k Hyundai Ioniq 5 teoreticky urazil delší vzdálenost, než je dojezd EPA korejského EV při zachování maximální rychlosti tažení v Kalifornii na 141 km/h.

Konkrétněji, v nedávném testu tažení 46 km dlouhé zpáteční jízdě s Hyundai Ioniq 5 SEL AWD z roku 2022, byla průměrná spotřeba energie 5,7 km/kWh při rychlosti 88 km/h. To znamená, že Ioniq 5, který táhne P19 Shorty touto rychlostí, může na jedno nabití ujet dále, než je dosah Ioniq 5 EPA 412-445 kilometrů.

To je v rozporu se základním pravidlem každého majitele EV pro tažení, kterým je předpovídat ztrátu téměř poloviny dojezdu bez ohledu na to, co táhnete, dokonce i při rychlosti 88 km/h. Podle simulace CFD vede vlečení P19 Shorty za Hyundai Ioniq 5 ke zvýšení odporu vzduchu o 15 procent.

P19 Shorty je postaven na nerezovém hliníkovém krabicovém rámu s nezávislým odpružením Timbren bez nápravy a je určen pro použití na silnici i v terénu. Váží pouze 290 kilogramů, což poskytuje nejen hladké tažení, ale také uživatelům umožňuje táhnout přívěs holou rukou v nouzových situacích, jako je uvíznutí na slepé silnici.

Přívěs je navržen na základě principů pasivních domů. Zatímco povrchová úprava z čirého eloxovaného hliníku odráží tepelné záření z venku, kabina udržuje vnitřní teplotu díky 2palcové bezešvé tuhé izolaci, která je vhodná pro všechna roční období.

Jsou zde čtyři okna, všechna lze otevřít s nainstalovanými sítěmi proti hmyzu, okna a dveře mohou být volitelně zakryty izolovanými okenními kryty s patentním tlačítkem pro ještě lepší izolaci. Uvnitř je místnost na spaní pro dva dospělé na trojité matraci.

P19 Shorty lze připojit k funkci Vehicle-to-Load (V2L) elektromobilu, čímž se postel promění v pracovní místo. Vedle konvertibilního stolu jsou zásuvky 110 V, což umožňuje pohodlné připojení jakýchkoli elektronických zařízení. Přívěs lze také napájet mimo síť pomocí možnosti Powerpack (v současné době ve vývoji).