Pokud se chcete dostat do svého vozu, ve většině případů k tomu budete potřebovat klíčky. U Tesly však toto platit již brzy nebude. Inovativní značka mění vše, na co přijde a nyní se rozhodla dát valem i klasickým klíčkům od automobilu. Místo nich budeme k jeho odemčení používat smartphone.

Vlastníka automobilu Tesla jste až doposud mohli poznat na základě originálních automobilových klíčků ve tvaru autíčka. Jak to tak vypadá, nyní se toho již nedočkáme. Automobilový inovátor totiž mění svět automobilových klíčků, tedy vlastně jej zcela ignoruje. K nastoupení do vozu totiž klíček vůbec potřebovat nebudete, stačí vám k tomu pouze váš smartphone.

Podobná věc se u ukázala již u Volva, kdy je možné automobil automobil odemknout pomocí speciální aplikace v telefonu. K tomu je však samozřejmostí i klasický klíček. Jenže s ním Tesla vůbec nepočítá a majiteli vozu tak bude muset aplikace stačit. Klíček k Modelu 3 vůbec nedostane. Místo toho bude k dispozici pouze karta, která automobil otevře v případě, kdy se vám mobilní telefon vybije.

Aplikace se vozem spojí pomocí bluetooth připojení. Prozatím není známo jak celý proces bude fungovat a není ani jisté, jak bude celý systém zabezpečen, protože hackerský útok se zde doslova nabízí. Záložní karta pak funguje na základě principu NFC, kterou známe například z bezkontaktních platebních karet či smartphonů. Stačí jí jen přiložit k B sloupku vozu a automobil se odemkne. Abyste nastartovali, musíte jí přiložit na speciální místo ve voze. Kartu by snad mělo být údajně možné nosit i v peněžence.

Tesla se zkrátka opět snaží jít technologicky co nejvíce dopředu. Otázkou však zůstává, zda je u tohoto systému zachována praktičnost či nikoliv. Další věcí je také to, za jak dlouho jí začnou ostatní výrobci následovat, a zda vůbec.