Volvo si pro nás připravilo nový model, který se nám představil v loňském roce v podobě konceptu. Sériová verze se od té konceptové změnila jen minimálně.

Volvo se sice na letošním autosalonu ve Frankfurtu neukázalo, to ovšem neznamená, že by nemělo co nabídnout. Na tento podzim chystá velmi důležitou novinku, kterou bude kompaktní SUV s názvem XC40. Odhaleno by mělo být oficiálně až 21. září, ovšem na internetu se již objevily fotografie, které ukazují kompletně odhalený celý automobil. Zřejmě omylem je zveřejnilo maďarské zastoupení značky na video, které poté opět rychle stáhlo.

Díky tomu tak víme, jak bude vlastně nový automobil vypadat a to ze všech světových stran. Vůz navazuje na větší SUV od Volva, ovšem oproti nim je patrné, že se jedná o automobil s modernějším designem. Automobil totiž vychází z loňského konceptu, oproti kterému se změnilo jen několik detailů. Mezi ně patří například jiná zpětná zrcátka, maska chladiče či jiné kliky dveří. Ty byly u konceptové verze ukryté, ovšem v té sériové by se jednalo o příliš nákladné řešení, stejně jako kamery místo zpětných zrcátek. Zachována však byla velice zajímavá linie bočního prosklení.

Díky videu víme navíc i to, jak bude vypadat interiér celého automobilu. I ten vychází z předlohy větších modelů. V praxi to znamená jednoduchou a minimalistickou palubní desku s vertikálně orientovaným displejem multimediálního systému. Zachovaný zůstal i tvar volantu.

Automobilka slibuje, že vůz bude prostorný a velmi praktický. Dokládají to například i reproduktory, které byly přesunuty tak, aby ve dveřích vznikly co největší odkládací prostory s místem pro notebook, tablet či lahev s vodou.

XC40 je prvním zástupcem zcela nové řady, která přinese také sedan a hatchback, který má nahradit současnou V40. Spekuluje se také nad příchodem menší dvacítkové řady.